Yargıtay’dan emsal yıllık izin kararı: Süreyi kaçıran ücretini alamayacak

Yıllık İzin Ücretlerinde Zaman Aşımı Süresi Değişti: İşte Detaylar

Son zamanlarda tartışma konusu olan kullanılmayan yıllık izin ücretlerinin tahsilinde uygulanacak zaman aşımı süresi konusunda Yargıtay’dan önemli bir karar geldi. Habertürk’ten Ahmet Kıvanç’ın haberine göre, Yargıtay 9. Hukuk Dairesi tarafından yapılan içtihat değişikliğiyle belirsizlik son buldu.

Geçmişte, 2012 ile 2017 yılları arasında sona eren iş sözleşmeleri için 10 yıllık zaman aşımı süresi uygulanan Yargıtay, 2020 yılında iş davalarına bakan dairelerin birleştirilmesi sonucu bu süreyi 5 yıla düşürdü. Artık, geçmiş dönemlere ait kullanılmayan yıllık izin ücretlerinde de 5 yıllık zaman aşımı süresi geçerli olacak.

Geçmişten Günümüze Zaman Aşımı Süreci

Önceleri, 1 Temmuz 2012 tarihinden önce yıllık izin ücretleri için 5 yıl olan zaman aşımı süresi, 2012’de yürürlüğe giren Türk Borçlar Kanunu ile birlikte 10 yıla çıkarılmıştı. Ancak 25 Ekim 2017 tarihinde yürürlüğe giren İş Mahkemeleri Kanunu ile tüm alacak türlerinde zaman aşımı süresi 5 yıl olarak belirlendi.

Yasada bulunan geçici madde gereği, 25 Ekim 2017 tarihinden önce başlamış olan zaman aşımı süreleri eski hükümler doğrultusunda (10 yıl) işlemeye devam edecek. Ancak süresi henüz dolmamış alacaklar için, kalan sürenin 5 yılı aşması durumunda yeni düzenleme geçerli olacak.

Sözleşme Sonlanınca Hak Başlıyor

İş Kanunu’na göre, işçinin kullanmadığı yıllık izinlerin ücretine hak kazanması, iş sözleşmesinin sona ermesiyle mümkün hale geliyor. İzin ücreti, işçinin işten ayrıldığı tarihteki brüt maaşı üzerinden hesaplanır ve zamanaşımı süresi de bu tarihten itibaren başlar.

İşçinin işten çıkış şekli, kullanılmayan yıllık izin ücretinin ödenmesi için belirleyici değildir. İşveren tarafından haklı sebeple çıkarılmış olsun ya da çalışan kendi isteğiyle işten ayrılmış olsun, ücretin ödenmesi gerekmektedir.

Yargıtay’ın kararı, çalışanların haklarını korumak ve işverenlerin yükümlülüklerini hatırlatmak adına önemli sonuçlar doğurur. Ahmet Kıvanç, yazısında çalışanların hak kaybı yaşamamaları için zaman aşımı süresini takip etmeleri gerektiğinin altını çiziyor.

Related Posts

Dikkat! ÇKS kaydınız varsa emekli maaşınız kesilebilir!

Türkiye’de binlerce çiftçi için 15 Temmuz 2025 sıradan bir tarih olmayacak. O gün itibarıyla Ziraat Odası’na kayıtlı olup Sosyal Güvenlik Kurumu’nda BağKur tescili bulunmayan çiftçiler için yeni bir dönem başlayacak. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK …

ABD’de tarım dışı istihdam verisi tahminleri aştı

ABD’de tarım dışı istihdam verisi tahminleri aştı

En düşük memur maaşı ne kadar oldu?

Memur ve memur emeklileri yüzde 15.57, SGK, Bağ-Kur, tarım emeklisi, dul ve yetimlerin alacağı zam oranı da yüzde 16.67 oldu. Buna göre en düşük memur maaşı 50 bin 502 lira oldu.

Altının gramı güne yükselişle başladı! İşte altında son rakamlar (03 Temmuz 2025)

Dün ons fiyatındaki yükselişe paralel değer kazanan altının gram fiyatı, günü yüzde 0,2 değer kazanarak 4 bin 285 liradan tamamladı. Altının gram fiyatı, yeni güne yükselişle başlamasının ardından saat 10.00 itibarıyla önceki kapanışına göre yüzde 0 …

Buğday hasadı başladı

Vezirköprü’de çiftçiler, biçerdöverlerle buğday hasadına başladı. Hasat çalışmalarının yoğun tempoda sürdüğü ilçede, verimin bölgelere göre farklılık gösterdiği ifade ediliyor. Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) adına buğday alımlarının ilçedeki şirket …

Ticaret Bakanlığı’ndan önemli yasaklama, ürün piyasadan toplatılacak! Çocuklar için tehlikeli

Ticaret Bakanlığı, küçük çocuklar için tehlike arz eden “Unicus” marka lolipop fosforlu kalem setinin piyasadan toplatılmasına karar verdi. Ürün, küçük parça içermesi nedeniyle çocuk sağlığı açısından riskli bulundu. Ticaret Bakanlığı, 30 Haziran …