Vücudunuzdaki sinyallere dikkat: ‘Gizli salgın’ lenfödem alarm veriyor

Sağlık Bakanlığı, Kalp Damar Sağlığı Haftası Etkinlikleri Düzenliyor

Sağlık Bakanlığı, toplar damar ve lenfatik damar sağlığının önemine vurgu yapmak amacıyla, ‘7-13 Nisan Kalp Damar Sağlığı Haftası’nda çeşitli etkinlikler düzenleyecek.

Genel Cerrahi Uzmanı Dr. Özlem Öndeş, venöz ve lenfatik damar hastalıklarının önlenebilir ve tedavi edilebilir hastalıklar olduğunu vurgulayarak, “Bu nedenle farkındalık çok önemlidir. Örneğin, venöz tromboembolizm, toplar damardaki pıhtılaşmanın önlenebilir ölüm nedenlerinden biridir. Lenfödem ise gizli bir salgın olarak kabul edilir.

Venöz damarlar, yâni toplar damarlar, oksijensiz kanı kalbe taşımaktadır. Bir şey toplar damarı zayıflattığında veya hasar verdiğinde, damar düzgün çalışmaz. Venöz hastalık durumunda, damarlardaki kapakçıkların zarar görmesinden dolayı kapakçıklar tamamen kapanamaz. Bu da kanın geriye sızmasına veya her yönde akmasına neden olur” şeklinde konuştu.

‘DÜNYADA VARİS GÖRÜLME ORANI YÜZDE 33’

Kan pıhtıları, varisler ve venöz ülserler gibi venöz hastalıkların 7 farklı türü olduğunu belirten Dr. Öndeş, “Kan pıhtıları bacaklar, kollar, iç organlar, beyin, böbrekler ve akciğerler gibi vücudun çeşitli bölgelerinde oluşabilir. ‘Kronik venöz yetmezlik’ ise, bacaklarda kanın birikmesi sonucu ortaya çıkar ve kronik şişmelere neden olabilir. Varisler ise damar yapısının bozulması ve genişlemesi sonucunda meydana gelir.

Venöz ülserler ise iyileşmeyen ve tekrarlayan yaralardır. Bu yaralar, açık yara haline gelebilir ve genellikle diz altında, bacak iç kısmında ve ayak bileği yakınında oluşur. Pelvik ağrılara yol açabilen ‘venöz reflü’ hastalığı da oldukça yaygındır. Kilolu olmak, sağlıksız yaşam tarzı, doğum kontrol hapı kullanımı gibi faktörler venöz hastalıklara yakalanma riskini artırabilir.

Dünya genelinde yetişkinlerin %33’ünde varis görüldüğünü belirten Dr. Öndeş, “Venöz hastalık risk faktörleri arasında; ailede venöz hastalık öyküsü, gebelik, yüksek vücut kitle indeksi, kadın olmak, uzun süre oturmak veya ayakta durmak, tütün ürünleri kullanımı yer almaktadır. Bacaklarda ve kollarda görülen çeşitli belirtiler, venöz hastalık belirtileri olabilir” dedi.

‘BOL GİYSİLER GİYEBİLİRİZ’

Dr. Öndeş, lenfödem hastalığıyla ilgili olarak, “Meme kanseri veya pelvik cerrahi gibi ameliyatlar sonrasında koltuk altı lenf düğümlerinin çıkarılması gerekebilir; aksi takdirde lenf damarları zarar görebilir ve lenfödem gelişebilir. Bu nedenle lenfödem, gizli ve sessiz bir hastalık olarak nitelendirilmektedir.

Venöz hastalıklardan ve lenfödemden korunmak için; vücudumuzu düzenli olarak gözlemlemeli, yaşam tarzımızda değişiklikler yapmalı, yağsız besinler tüketmeli, egzersiz yapmalı, tütün ürünlerinden uzak durmalı, yeteri kadar su içmeli, bacaklarımızı yüksekte tutmalı, bol giysiler giymeli, cilt bakımı yapmalı, uygun ayakkabılar tercih etmeliyiz” açıklamalarında bulundu.

Related Posts

Ne avokado ne de kayısı: Bağırsak için en iyi meyve açıklandı

Uzmanlar, sağlıklı bir sindirim sistemi için günlük 25 ila 38 gram lif tüketilmesi gerektiğine dikkat çekiyor. Ancak bu miktara ulaşabilenlerin oranı oldukça düşük. Yapılan değerlendirmelere göre, erkeklerin sadece %3’ü, kadınların ise yaklaşık %10’u önerilen lif miktarını günlük olarak karşılayabiliyor.

Meğer yıllardır günde 2 litre su için söz doğru değilmiş: Ezber bozuldu uzmanlar ilk defa açıkladı

Uzun yıllardır tavsiye edilen günlük 2 litre su içme önerisi, bilimsel veriler ışığında yeniden değerlendirildi. Uzmanlar, kişilerin yaş, kilo, yaşam tarzı, fiziksel aktivite düzeyi ve iklim gibi etkenlere göre farklı miktarlarda suya ihtiyaç duyduğunu açıkladı.

Kavurucu sıcaklarda buzla serinlemek isteyenler dikkat: Yarar sağlayalım derken zarar verebilirsiniz

Meteoroloji Genel Müdürlüğü, Türkiye genelinde yüksek sıcaklıklara karşı uyarırken uzmanlar sıcak çarpmaları ve özellikle sıcaklarda çalışanlar olmak üzere vatandaşların serinlemek için buz kullanmasıyla ilgili bilgi verdi.

Buz da besin zehirlenmesi olur mu ?

Buz da besin zehirlenmesi olur mu ?  Yaz aylarında soğuk içecek tüketiminin arttığını belirten uzmanlar, içeceklere konulan buzların besin zehirlenmesine neden olabileceğini söylüyor.

Hep yorgun, kızarık gözleriniz mi var? Nedeni en yaygın hastalık olabilir

Kuru göz hastalığı, gözde batma, yanma, kızarıklık ve bulanık görme gibi belirtilerle yaşam kalitesini olumsuz etkileyen yaygın bir sağlık sorunudur. Göz Hastalıkları Uzmanı Dr. Uğur Tunç, kuru gözün nedenlerini ve kişiye özel tedavi yöntemlerini anlattı.

Sigara ve alkol kullanımında ‘kanser’ tehlikesi

Doç. Dr. Zeynep Gümrükçü, yoğun sigara ve alkol tüketiminin ağız kanserine davetiye çıkardığını belirterek, “Özellikle sigara kullanımında çok yaygın görülen alt dudak yaraları, 2 hafta veya çok daha uzun süre geçmeyen yaralar bizi korkutuyor. Bu dokulardan biyopsi alıyoruz. Ve maalesef kanser hücreleriyle karşılaşıyoruz” dedi.