Uzun süre oturanlar dikkat: Bu haber sizi üzecek!

Vücut Hareketi ve Beyin Sağlığı Arasındaki İlişki Araştırıldı

Vanderbilt Üniversitesi, Pittsburgh Üniversitesi ve Seul Ulusal Üniversitesi’nden araştırmacılar tarafından yürütülen bir çalışmada, 50 yaş ve üzerindeki bireylerin oturma süreleri ile beyin sağlığı arasındaki ilişki incelendi.

Yapılan araştırmada, hareketsiz bir yaşam tarzının Alzheimer gibi demans türleriyle ilişkilendirilebileceği belirtildi. Uzmanlar, sadece egzersiz yapmanın yeterli olmadığını, aynı zamanda oturarak geçirilen sürenin de azaltılması gerektiğini vurguladı.

Çalışmada, 50 yaş üstü 404 gönüllü birey bir hafta boyunca takılan sensörlerle izlendi. Katılımcıların %87’si haftalık önerilen en az 150 dakika egzersiz süresini karşıladı.

Ancak, gün içinde daha fazla süre oturan bireylerde beyin hacminde küçülme ve bilişsel gerileme belirtileri gözlendi. Özellikle hafızayla ilişkili olan hipokampus bölgesinde incelme tespit edildi. Bu bölge, Alzheimer hastalığında ilk etkilenen beyin alanlarından biri olarak biliniyor.

Nörolog Dr. Marissa Gogniat, “Alzheimer riskini azaltmanın sadece egzersizle ilgili olmadığını, günlük oturma süresini azaltmanın da önemli olduğunu” belirtti.

Araştırmaya göre, oturma süresi ile beyin sağlığı arasında doğrudan bir neden-sonuç ilişkisi kurulmasa da artan hareketsizlikle birlikte yaşlanma sürecinin beyinde hızlı ilerlediği gözlemlendi. Genetik olarak Alzheimer’a yatkınlığı olan bireylerde ise bu ilişkinin daha güçlü olduğu tespit edildi.

Vanderbilt Üniversitesi Tıp Merkezi’nden Dr. Angela Jefferson, “Özellikle genetik risk taşıyan bireylerde gün içinde sık sık oturmaya ara verilmesinin beyin sağlığı açısından kritik öneme sahip olduğunu” açıkladı.

Uzmanlar, gün içinde uzun süre masa başında kalan veya hareketsiz bir yaşam süren bireylerin, oturma sürelerini azaltmaya yönelik adımlar atmaları gerektiğini de bildirdi.

Related Posts

Bağırsak Sağlığı İçin Ne Yapmalı?

Bağırsak sağlığı tüm vücudu ilgilendiriyor.  Karın ağrısı, şiddetli ishal, dışkıda kan, kilo kaybı ve yorgunluk varsa mutlaka bir uzman doktora başvurun. 

Grip mevsimi uzadı

Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi’nden (NKÜ) Doç. Dr. Mustafa Doğan, 2025’te grip mevsiminin oldukça uzadığını belirterek, “Mayıs ayının ortalarında olmamıza rağmen hala hatırı sayılır sayıda üst solunum yolları şikayeti ile hastalar hastanelere başvurmakta, sağlık kuruluşlarına başvurarak destek istemekteler” dedi.

Sağlık Bakanlığı’ndan Ek Ödeme Uyarısı

Sağlık Bakanlığı kamu hastanelerine yazı gönderip, ‘Ek Ödemelerin Gecikmemesi’ konusunda uyarıda bulundu. Hekimsen konu hakkında açıklama yaptı. 

Bu nadir görülen kanser belirtisi sadece banyoda ortaya çıkıyor

Uzmanlar, safra yolu kanserinin (kolanjiyokarsinom) sessiz ilerleyip çoğu kez geç evrede teşhis edildiğine dikkat çekiyor. İlk uyarı işaretleri sıklıkla tuvalette ortaya çıkıyor; ancak sindirim veya idrar yolu problemleriyle karıştırılabildiği için gözden kaçabiliyor.

Havalar ısınıyor, sahte güneş kremlerine dikkat!

“Ürün takip sisteminde kayıtlı olup olmadığı sorgulanmalıdır”

Kalp krizi geçirirken öksürmek işe yarar mı?

Adana’da Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi Kardiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Çağlar Emre Çağlıyan, kalp krizi geçirirken öksürmenin hayat kurtardığına yönelik halk arasındaki inanışın son dönemde sosyal medyada çokça yayıldığını, bu durumun insan hayatını olumsuz etkileyecek bir manipülasyon olduğunu söyledi. Doç. Dr. Çağlıyan, “Kalp damar tıkanıklığı olan bir durumda öksürmenin size hiçbir faydası olmaz. Öksürmek kalp damarınızı açmaz. Hatta ritim bozukluğunu tetikler. Bu inanış, şehir efsanesi” dedi.