Uzmanlar kadınları uyardı: İçmeden önce bir kez daha düşünün

Alkol Tüketimi ve Meme Kanseri İlişkisi

Alkole bağımlılıkla mücadele eden eski dergi editörü Corrine Barraclough, 48 yaşında meme kanserine yakalandığında yedi yıldır alkolden uzak olduğunu açıkladı. Ancak yine de teşhisle sarsıldı. Barraclough, yıllarca süren alkol tüketiminin hastalığının nedeni olabileceğini düşünüyor ve durumu hakkında şunları söylüyor: “Eğer hâlâ içiyor olsaydım, vücudumda bir şeylerin ters gittiğini fark edemezdim.”

Yeni Güney Galler Üniversitesi tarafından 2019 yılında yapılan geniş çaplı bir araştırma, önümüzdeki on yılda meydana gelebilecek 10 bin meme kanseri vakasının alkole bağlı olabileceğini öngördü. Prof. Maarit Laaksonen, araştırmanın menopoz öncesi ve sonrası olmak üzere iki grupta gerçekleştirildiğini ve alkolün menopoz öncesi kadınlarda en önemli değiştirilebilir risk faktörü olduğunu belirtiyor. Menopoz sonrası kadınlar içinse, obezitenin ardından ikinci sırada geldiğini vurguluyor.

Araştırmalar, meme kanseri için güvenli bir alkol tüketim seviyesinin olmadığını ortaya koyuyor. Prof. Laaksonen ise “Bir kadeh şarap bile riski artırıyor. En güvenli tavsiye, hiç içmemek” diyor. Bazı araştırmalar küçük miktarda alkol tüketiminin kalp sağlığına faydalı olabileceğini iddia etse de, gerçekten hiç alkol tüketmemiş kişilerin ölüm ve hastalık risklerinin daha düşük olduğu belirtiliyor.

Related Posts

Ne avokado ne de kayısı: Bağırsak için en iyi meyve açıklandı

Uzmanlar, sağlıklı bir sindirim sistemi için günlük 25 ila 38 gram lif tüketilmesi gerektiğine dikkat çekiyor. Ancak bu miktara ulaşabilenlerin oranı oldukça düşük. Yapılan değerlendirmelere göre, erkeklerin sadece %3’ü, kadınların ise yaklaşık %10’u önerilen lif miktarını günlük olarak karşılayabiliyor.

Meğer yıllardır günde 2 litre su için söz doğru değilmiş: Ezber bozuldu uzmanlar ilk defa açıkladı

Uzun yıllardır tavsiye edilen günlük 2 litre su içme önerisi, bilimsel veriler ışığında yeniden değerlendirildi. Uzmanlar, kişilerin yaş, kilo, yaşam tarzı, fiziksel aktivite düzeyi ve iklim gibi etkenlere göre farklı miktarlarda suya ihtiyaç duyduğunu açıkladı.

Kavurucu sıcaklarda buzla serinlemek isteyenler dikkat: Yarar sağlayalım derken zarar verebilirsiniz

Meteoroloji Genel Müdürlüğü, Türkiye genelinde yüksek sıcaklıklara karşı uyarırken uzmanlar sıcak çarpmaları ve özellikle sıcaklarda çalışanlar olmak üzere vatandaşların serinlemek için buz kullanmasıyla ilgili bilgi verdi.

Buz da besin zehirlenmesi olur mu ?

Buz da besin zehirlenmesi olur mu ?  Yaz aylarında soğuk içecek tüketiminin arttığını belirten uzmanlar, içeceklere konulan buzların besin zehirlenmesine neden olabileceğini söylüyor.

Hep yorgun, kızarık gözleriniz mi var? Nedeni en yaygın hastalık olabilir

Kuru göz hastalığı, gözde batma, yanma, kızarıklık ve bulanık görme gibi belirtilerle yaşam kalitesini olumsuz etkileyen yaygın bir sağlık sorunudur. Göz Hastalıkları Uzmanı Dr. Uğur Tunç, kuru gözün nedenlerini ve kişiye özel tedavi yöntemlerini anlattı.

Sigara ve alkol kullanımında ‘kanser’ tehlikesi

Doç. Dr. Zeynep Gümrükçü, yoğun sigara ve alkol tüketiminin ağız kanserine davetiye çıkardığını belirterek, “Özellikle sigara kullanımında çok yaygın görülen alt dudak yaraları, 2 hafta veya çok daha uzun süre geçmeyen yaralar bizi korkutuyor. Bu dokulardan biyopsi alıyoruz. Ve maalesef kanser hücreleriyle karşılaşıyoruz” dedi.