Uzmanlar kadınları uyardı: İçmeden önce bir kez daha düşünün

Alkol Tüketimi ve Meme Kanseri İlişkisi

Alkole bağımlılıkla mücadele eden eski dergi editörü Corrine Barraclough, 48 yaşında meme kanserine yakalandığında yedi yıldır alkolden uzak olduğunu açıkladı. Ancak yine de teşhisle sarsıldı. Barraclough, yıllarca süren alkol tüketiminin hastalığının nedeni olabileceğini düşünüyor ve durumu hakkında şunları söylüyor: “Eğer hâlâ içiyor olsaydım, vücudumda bir şeylerin ters gittiğini fark edemezdim.”

Yeni Güney Galler Üniversitesi tarafından 2019 yılında yapılan geniş çaplı bir araştırma, önümüzdeki on yılda meydana gelebilecek 10 bin meme kanseri vakasının alkole bağlı olabileceğini öngördü. Prof. Maarit Laaksonen, araştırmanın menopoz öncesi ve sonrası olmak üzere iki grupta gerçekleştirildiğini ve alkolün menopoz öncesi kadınlarda en önemli değiştirilebilir risk faktörü olduğunu belirtiyor. Menopoz sonrası kadınlar içinse, obezitenin ardından ikinci sırada geldiğini vurguluyor.

Araştırmalar, meme kanseri için güvenli bir alkol tüketim seviyesinin olmadığını ortaya koyuyor. Prof. Laaksonen ise “Bir kadeh şarap bile riski artırıyor. En güvenli tavsiye, hiç içmemek” diyor. Bazı araştırmalar küçük miktarda alkol tüketiminin kalp sağlığına faydalı olabileceğini iddia etse de, gerçekten hiç alkol tüketmemiş kişilerin ölüm ve hastalık risklerinin daha düşük olduğu belirtiliyor.

Related Posts

Sigara ve alkol kullanımında ‘kanser’ tehlikesi

Doç. Dr. Zeynep Gümrükçü, yoğun sigara ve alkol tüketiminin ağız kanserine davetiye çıkardığını belirterek, “Özellikle sigara kullanımında çok yaygın görülen alt dudak yaraları, 2 hafta veya çok daha uzun süre geçmeyen yaralar bizi korkutuyor. Bu dokulardan biyopsi alıyoruz. Ve maalesef kanser hücreleriyle karşılaşıyoruz” dedi.

Demans riski yaşanılan bölgeye göre değişiyor!

ABD’de yapılan bir araştırmada, demans (bunama) riskinin yaşanılan coğrafi bölgeye bağlı olarak değişebileceği tespit edildi.

20 baklavanın numunesinin 5’inde bakteri çıktı

Prof. Dr. Işıl Var, Kurban Bayramı öncesi satışa sunulan baklava çeşitlerini, mikrobiyolojik açıdan laboratuvarda inceledi. Kentte 20 işletmeden aldığı örnekler üzerinde çalışan Prof. Dr. Işıl Var, bunların 5’inde yaşlı ve çocuklarda ölüme bile neden olabilen dışkı kökenli koli basili E.coli ile karşılaştıklarını söyledi.

Uzun süre oturanlar dikkat: Bu haber sizi üzecek!

ABD’de yapılan bilimsel bir araştırma, uzun süre oturmanın yalnızca fiziksel değil, zihinsel sağlık açısından da ciddi riskler barındırdığını ortaya koydu. Beyin yapısında küçülmeye yol açıyor.

Bağırsak Sağlığı İçin Ne Yapmalı?

Bağırsak sağlığı tüm vücudu ilgilendiriyor.  Karın ağrısı, şiddetli ishal, dışkıda kan, kilo kaybı ve yorgunluk varsa mutlaka bir uzman doktora başvurun. 

Grip mevsimi uzadı

Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi’nden (NKÜ) Doç. Dr. Mustafa Doğan, 2025’te grip mevsiminin oldukça uzadığını belirterek, “Mayıs ayının ortalarında olmamıza rağmen hala hatırı sayılır sayıda üst solunum yolları şikayeti ile hastalar hastanelere başvurmakta, sağlık kuruluşlarına başvurarak destek istemekteler” dedi.