Türkiye’nin Suriye hamlesi, İsrail’i endişelendirdi:

Türkiye’nin Suriye’deki Tiyas hava üssünü kontrol altına almaya hazırlandığı haberi, İsrail ile olan bölgesel gerilimi yeniden tırmandırdı.

The Middle East Eye’ın yayınladığı habere göre Türkiye, İŞİD’e karşı operasyonlarda kullanılması için Tiyas hava üssünü devralacak.

Bu üsse hava savunma sistemleri yerleştirecek. Humus’a yakın olan üs, Türkiye’nin bölgedeki askeri operasyonları için toplanma alanı olacak.

Ancak Ankara’nın üsse hava savunma sistemleri konuşlandırma ve bölgeye insansız hava araçları yerleştirme planları, Tel Aviv tarafından bölgedeki hava sahası serbestliğine açık bir tehdit olarak görülüyor.

Daha önce Suriye ordusuna ait üsleri ve alanları 300’den fazla hava saldırısı düzenleyerek yok etmişti. İsrail’in son haftalarda defalarca hedef aldığı T4 üssünün Türkiye kontrolüne geçmesi, İsrail ordusunda gerginlik yarattı.

BÖLGESEL İSTİKRAR İÇİN

Ankara ile Şam arasında Aralık ayından bu yana yürütülen savunma anlaşması müzakereleri, Esad sonrası dönemde Türkiye’nin Suriye’de daha görünür bir güç haline gelmesine kapı araladı.

Türkiye’nin Suriye hava sahasında kontrolü ele geçirme ve IŞİD’e karşı operasyonlarını yoğunlaştırma hedefi, hem Amerika Birleşik Devletleri’ne yönelik bir “bölgesel istikrar sağlama” mesajı taşıyor.

Middle East Eye’ın yazdığına göre Ankara’nın nihai amacı, kısa, orta ve uzun menzilli sistemlerle katmanlı bir hava savunma ağı oluşturmak.

Bu savunma ağının amacının, Suriye’de olabilecek herhangi bir hava saldırısına karşı bir hava kalkanı yaratmak olduğu aktarıldı.

‘SON SALDIRI BİR MESAJDI’

İsrail, bu gelişmeleri kendi askeri hareket kabiliyetine yönelik bir tehdit olarak değerlendiriyor. Tel Aviv yönetimi, Türkiye’nin bölgede kalıcı bir üs kurmasının kabul edilemez olduğunu dile getiriyor.

İsrail güvenlik yetkilileri, “T4’e yaptığımız son saldırı bir mesajdı. Hava sahasındaki serbestliğimizi kaybetmeyi kabul etmeyiz” dedi. Üsse yönelik Mart ayı sonunda gerçekleştirilen saldırıda, pistler ve bazı stratejik mühimmatlar hedef alındı.

Ankara ise henüz resmi bir açıklama yapmadı. Ancak The Middle East Eye’ın kaynak gösterdiği güvenlik kaynaklarına göre, Ankara T4’ü yeniden inşa etmeyi ve üsse genişletilmiş menzil kapasitesine sahip insansız hava araçları konuşlandırmayı planlıyor.

Geçici olarak S-400 hava savunma sistemlerinin bölgeye taşınması da değerlendirilen senaryolar arasında yer alıyor.

Bu adımın atılabilmesi için Moskova’nın onayı gerekiyor. Aynı sistemler nedeniyle ABD’nin uyguladığı yaptırımların kaldırılması da Ankara’nın Washington ile yürüttüğü diplomatik temasların merkezinde.

‘TÜRKİYE F-35 ALIRLARSA, ÜSTÜNLÜĞÜMÜZ ORTADAN KALKAR’

İsrail’in endişelerinden biri de Türkiye’nin yeniden F-35 programına dahil olma olasılığı. Tel Aviv, bu durumun bölgedeki askeri üstünlüğünü zayıflatacağından korkuyor.

İsrail güvenlik kaynakları, “Eğer Türkiye bu uçaklara erişim sağlarsa, bizim nitelikli üstünlüğümüz ortadan kalkar” görüşünü savunuyor.

Ankara ise sistemi devre dışı bırakma ya da S-400’leri Türkiye dışındaki bir üsse taşıma önerileriyle yaptırımların kaldırılması için seçenekler sunuyor.

Related Posts

Hamburg’un ana tren istasyonunda bıçaklı saldırı; 17 yaralı

Hamburg’un ana tren istasyonunda bıçaklı saldırı; 17 yaralı

CHP’ye Bursa mitingi öncesi ‘afiş’ engeli: Talep reddedildi!

CHP’nin 25 Mayıs Pazar günü Bursa Kent Meydanı’nda düzenleyeceği “Millet İradesine Sahip Çıkıyor” mitingi öncesi billboardlara afiş verme talebi Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) tarafından reddedildi.

AKP’nin izin verdiği kaçak inşaatı CHP’li belediye yıktı

AKP’li Pamukkale Belediye Başkanı Avni Örki döneminde yapımına izin verilen ve ormanın ortasına konan bina, CHP’li Pamukkale Belediye Başkanı Ali Rıza Ertemur tarafından yıkıldı.

Devlet sistemlerine sızıp gerçek diploma hazırlamışlar!

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yapılan açıklamada “Ankara merkezli 16 ilde kamu kurumlarının sistemlerine yetkisiz erişim sağlayarak, menfaat temin eden şüphelilere yönelik operasyonda 58 şüpheli yakalandı” denildi.

Müsavat Dervişoğlu: “Beni davet etmesi gereken Cumhurbaşkanı’dır. Ben devletten bilgi almıyorum. İmralı’ya ulaklık yapmaya gidenleri gönderiyorlar”

İYİ Parti Genel Başkanı Müsavat Dervişoğlu, PKK’nın fesih kararının ardından yaşanan sürece ilişkin olarak, “Bana şu anda Türkiye Cumhuriyeti devletini yönetenler herhangi bir bilgilendirme yapmıyor ki. Bana bilgi vermek üzere İmralı’ya ulaklık yapmaya giden adamları partilere gönderiyorlar. Bana gelmesi gereken ya da beni davet etmesi gereken Cumhurbaşkanı’dır, Dışişleri, İçişleri, Adalet Bakanı’dır, MİT Müsteşarıdır” dedi. İnfazla ilgili yapılması planlanan düzenleme konusunda Dervişoğlu, “Ne getireceklerini bilmiyorum. Abdullah Öcalan’ın serbest bırakılmasına yönelik bir düzenlemeyi muvazaa ile gündeme getirirlerse bunun ben şahsen millete sorulmasını isterim” ifadelerini kullandı. Dervişoğlu, parlamenter veya yarı başkanlık sistemine geçiş yapılacağı yönünde duyumlar aldıklarını söyledi.

Sınav sorularını para karşılığı satan müdür yardımcısı tutuklandı

Geçtiğimiz günlerde görevden alınan Kırşehir Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Murat Dulkadiroğlu, SRC sorularını para karşılığında bir sürücü kursuna verdiği iddiasıyla tutuklandı.