Sigara ve alkol kullanımında ‘kanser’ tehlikesi

Ağız Kanseri ve Sigara İlişkisi

Ağız kanseri, yoğun sigara ve alkol tüketimiyle birlikte ağız içinde oluşan ve uzun süre geçmeyen yaraları tetikleyebilir. RTEÜ Diş Hekimliği Fakültesi’nden Doç. Dr. Zeynep Gümrükçü, bu konuda önemli açıklamalarda bulundu. Gümrükçü, sigara ve alkol kullanımının ağız kanserine yol açabileceğine dikkat çekerek, özellikle alt dudak yaralarının ciddiye alınması gerektiğini belirtti. Ağız kanserinin ağrısız ve sinsi ilerlediğini vurgulayan Gümrükçü, erken teşhisin çok önemli olduğunu söyledi.

‘Estetik, Fonksiyonel ve Psikolojik Etkileri Olabilir’

Ağız kanserinin hem estetik hem de fonksiyonel kayıplara neden olabileceğini ifade eden Doç. Dr. Gümrükçü, bu tür durumlarda geniş kapsamlı tedaviler gerekebileceğine dikkat çekti. Hastaların sadece ağızlarıyla değil, genel sağlıklarıyla da ilgilenmeleri gerektiğini belirten Gümrükçü, ağız kanserinin psikolojik etkilere de yol açabileceğini söyledi.

‘Erken Teşhis Hayati Önem Taşır’

Gümrükçü, kişilerin düzenli olarak diş hekimine kontrole gitmeleri gerektiğini vurgulayarak, alkol, sigara ve madde kullanımıyla ilgili bilinçlendirme çalışmalarının önemini vurguladı. Ağız içinde uzun süre geçmeyen yaraları olan kişilerin vakit kaybetmeden diş hekimine başvurmaları gerektiğini belirten Gümrükçü, erken teşhisin hastalığın seyrini olumlu yönde etkileyebileceğini dile getirdi.

Related Posts

Ne avokado ne de kayısı: Bağırsak için en iyi meyve açıklandı

Uzmanlar, sağlıklı bir sindirim sistemi için günlük 25 ila 38 gram lif tüketilmesi gerektiğine dikkat çekiyor. Ancak bu miktara ulaşabilenlerin oranı oldukça düşük. Yapılan değerlendirmelere göre, erkeklerin sadece %3’ü, kadınların ise yaklaşık %10’u önerilen lif miktarını günlük olarak karşılayabiliyor.

Meğer yıllardır günde 2 litre su için söz doğru değilmiş: Ezber bozuldu uzmanlar ilk defa açıkladı

Uzun yıllardır tavsiye edilen günlük 2 litre su içme önerisi, bilimsel veriler ışığında yeniden değerlendirildi. Uzmanlar, kişilerin yaş, kilo, yaşam tarzı, fiziksel aktivite düzeyi ve iklim gibi etkenlere göre farklı miktarlarda suya ihtiyaç duyduğunu açıkladı.

Kavurucu sıcaklarda buzla serinlemek isteyenler dikkat: Yarar sağlayalım derken zarar verebilirsiniz

Meteoroloji Genel Müdürlüğü, Türkiye genelinde yüksek sıcaklıklara karşı uyarırken uzmanlar sıcak çarpmaları ve özellikle sıcaklarda çalışanlar olmak üzere vatandaşların serinlemek için buz kullanmasıyla ilgili bilgi verdi.

Buz da besin zehirlenmesi olur mu ?

Buz da besin zehirlenmesi olur mu ?  Yaz aylarında soğuk içecek tüketiminin arttığını belirten uzmanlar, içeceklere konulan buzların besin zehirlenmesine neden olabileceğini söylüyor.

Hep yorgun, kızarık gözleriniz mi var? Nedeni en yaygın hastalık olabilir

Kuru göz hastalığı, gözde batma, yanma, kızarıklık ve bulanık görme gibi belirtilerle yaşam kalitesini olumsuz etkileyen yaygın bir sağlık sorunudur. Göz Hastalıkları Uzmanı Dr. Uğur Tunç, kuru gözün nedenlerini ve kişiye özel tedavi yöntemlerini anlattı.

Demans riski yaşanılan bölgeye göre değişiyor!

ABD’de yapılan bir araştırmada, demans (bunama) riskinin yaşanılan coğrafi bölgeye bağlı olarak değişebileceği tespit edildi.