Köylüler mezarlığa kimseyi yaklaştırmıyor: Cezası 500 bin TL’nin üzerinde

Siirt Adaçayını Koparmanın Cezası Belli Oldu: 557 Bin 212 TL

Dünya genelinde Siirt’te endemik bir tür olan Siirt adaçayının koparılmasının cezası 557 bin 212 TL olarak belirlendi. Kritik tehlike kategorisinde yer alan bu bitki, Uluslararası Doğa Koruma Birliği’nin (IUCN) kriterlerine göre sadece tek bir yaşam alanında varlığını sürdürüyor.

Geçtiğimiz aylarda köy halkı, mezarlıkta yetişen bu eşsiz bitkinin korunması için farkındalık oluşturma çağrısında bulunmuştu. Popülasyonunun oldukça kısıtlı olması ve bitkinin sadece bu bölgede yetişmesi nedeniyle yetkililer koruma çalışmalarını artırmaya karar verdi.

Vardiyalı Nöbet Tutuyorlar

Doğa Koruma ve Milli Parklar Siirt Şube Müdürlüğü tarafından “Siirt Adaçayı Tür Koruma Eylem Planı” kapsamında koruma altına alınan bu bitkiyi koparanlara 557 bin 212 lira idari ceza uygulanıyor. Mezarlıkta yetişen bitkiyi inceleyen akademisyenlerden aldıkları bilgiler doğrultusunda, Siirt adaçayının önemini ve neslinin tehlikede olduğunu öğrenen köy sakinleri bitkiyi korumak amacıyla vardiyalı nöbete başladı.

Üçte Biri Endemik

Siirt Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Fidan, Türkiye’nin bitki çeşitliliği açısından oldukça zengin olduğuna dikkat çekerek ülkedeki bitki varlığının üçte birinin endemik türlerden oluştuğunu belirtti.

Prof. Dr. Mehmet Fidan, bitkinin gen merkezinin Türkiye olduğunu vurgulayarak, “Yeryüzünde en fazla endemik türe ev sahipliği yapan ülke Türkiye’dir. Siirt adaçayının tıbbi aromatik özellikleri ve süs bitkisi olarak kullanılabilme potansiyeli ekonomiye kazandırılabilir. Bu nedenle Siirt adaçayına yönelik çalışmalar devam etmektedir.”

Bitkinin Hem Çiçek Açtığı Hem Tohum Verdiği Dönem

Köy muhtarı Şaban Koyun, yıllardır bilinen bitkinin koruma altına alınmasıyla öneminin daha iyi anlaşıldığını belirterek, köylülerin el birliğiyle bitkiyi korumaya çalıştığını söyledi. Çiçek açtığı dönemde değil, tohum verdiği dönemde de bitkiyi korumak amacıyla mezarlıkta nöbet tuttuklarını ifade etti.

Koyun, bilim insanlarının dünyada bu türün sadece bu bölgede bulunduğunu belirttiklerini ve o günden itibaren bitkinin değerini bilerek koruma altına aldıklarını aktardı. Mezarlıkta yabancı kişiler gördüklerinde takip ettiklerini ve bitkilere zarar vermemeleri için tedbir aldıklarını söyleyen Koyun, bitkinin insanlığa faydalı olabilmesi için gerekli çalışmaların yapılmasını talep etti.

Köyde yaşayan 81 yaşındaki Ahmet Beşir Tatlı da bitkinin ülkeye ve millete faydalı olmasını diledi. “Mezarlığa gelen yabancıları içeri sokmuyoruz. Bitkiyi korumak için elimizden geleni yapacağız.” diyen Tatlı, bitkinin korunmasının önemine vurgu yaptı.

Related Posts

AB’nin İsrail’e Yaptırım Kararı Beklenmiyor

AB, İsrail’in insan hakları ihlallerine rağmen yaptırım almadığı için hayal kırıklığı yaşanıyor.

Silifke’de Ejder Meyvesi Hasadı Başladı

Mersin’in Silifke ilçesinde ejder meyvesi hasadı başladı. Fiyatı 200 TL’den alıcı buluyor.

Soyer ailesi SÖZCÜ’ye konuştu: Hepimiz Tunç’la birlikte direniyoruz

Önceki dönemin İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in tutuklanmasının ardından ailesi ilk kez SÖZCÜ’ye konuştu.

İmamoğlu savunmasını paylaştı: ‘Milletimizin sigortası olmaktan geri durmayız’

Ekrem İmamoğlu, sosyal medya hesabından, 16 Temmuz’da İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Akın Gürlek davasının karar duruşmasında yaptığı savunmasından sözlerine yer verdi.

Suruç anmasında gözaltına alınan 10 eylemci adli kontrol şartıyla serbest

Çağdaş Hukukçular Derneği Ankara Şubesi’nden yapılan açıklamaya göre, Suruç Katliamı’nın 10. yılı anmasında Ankara’da düzenlenen yürüyüşe yönelik polis müdahalesinde gözaltına alınan ve tutuklama talebiyle mahkemeye sevk edilen 10 kişi adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

Geyve’deki Orman Yangını 4 Köyü Tehdit Etti

Sakarya’nın Geyve ilçesindeki yangın Bilecik’e sıçradı, 4 köy tahliye edildi, çalışmalar sürüyor.