Jinekolojik kanserlerde erken tanı hayat kurtarıyor

Jinekolojik Kanserler ve Önemi

Türk Jinekolojik Kanser Vakfı’nın Başkanı Prof. Dr. Polat Dursun, dünya genelinde her yıl 1,5 milyon jinekolojik kanser vakası görülürken, Türkiye’de ise yılda 15-20 bin arasında vaka olduğunu belirtti. Dursun, düzenli sağlık kontrollerinin erken teşhis için ne kadar önemli olduğuna vurgu yaparak kanser farkındalığının yaygınlaştırılmasının ve vatandaşların düzenli muayenelere yönlendirilmesinin gerekliliğine dikkat çekti.

Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre her yıl 18 milyon kişiyi etkileyen kanserin içerisinde jinekolojik kanserlerin önemli bir yere sahip olduğunu belirten Dursun, “Türkiye’de her yıl 15-20 bin jinekolojik kanser vakasının görüldüğünü biliyoruz. Bu vakaların yarısından fazlası ne yazık ki yaşamını kaybediyor. Bu nedenle önlem almak ve erken teşhis hayati önem taşıyor” şeklinde konuştu.

Prof. Dr. Dursun, kadınların jinekolojik kanserlerden korunması için sağlıklı beslenme, düzenli egzersiz yapma ve düzenli kontrollerin yanı sıra belirtiler konusunda da bilinçlenmesi gerektiğinin altını çizdi. Karın şişliği, ağrı, kabızlık ve düzensiz adet kanamaları gibi belirtilerin fark edilmesi durumunda mutlaka jinekolojik muayeneye başvurulması gerektiğini söyleyen Dursun, erken teşhisin önemini vurguladı.

“Jinekolojik Kanserlerde Erken Teşhis Hayati Önem Taşır”

Hastalık belirtileri olmayan kadınların dahi yılda bir kez jinekolojik muayene olmaları gerektiğini hatırlatan Prof. Dr. Dursun, jinekolojik kanserlerin genellikle erken belirti vermediğini ve özellikle yumurtalık kanserinin muayene ve ultrason ile teşhis edilebildiğini belirtti. Ayrıca, HPV aşısının genç yaşlardan itibaren yapılmasının rahim ağzı, vulva ve vajina kanseri gibi riskleri azaltıcı etkisi olduğunu sözlerine ekledi.

Prof. Dr. Dursun, Türkiye’nin jinekolojik kanser cerrahisinde dünya çapında önemli bir konuma sahip olduğunu ve hastaların tedavilerinin de alanında uzman kişiler tarafından yapıldığını belirterek, vatandaşların sağlık konusunda daha bilinçli olmaları gerektiğini ifade etti.

Related Posts

Grip mevsimi uzadı

Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi’nden (NKÜ) Doç. Dr. Mustafa Doğan, 2025’te grip mevsiminin oldukça uzadığını belirterek, “Mayıs ayının ortalarında olmamıza rağmen hala hatırı sayılır sayıda üst solunum yolları şikayeti ile hastalar hastanelere başvurmakta, sağlık kuruluşlarına başvurarak destek istemekteler” dedi.

Sağlık Bakanlığı’ndan Ek Ödeme Uyarısı

Sağlık Bakanlığı kamu hastanelerine yazı gönderip, ‘Ek Ödemelerin Gecikmemesi’ konusunda uyarıda bulundu. Hekimsen konu hakkında açıklama yaptı. 

Bu nadir görülen kanser belirtisi sadece banyoda ortaya çıkıyor

Uzmanlar, safra yolu kanserinin (kolanjiyokarsinom) sessiz ilerleyip çoğu kez geç evrede teşhis edildiğine dikkat çekiyor. İlk uyarı işaretleri sıklıkla tuvalette ortaya çıkıyor; ancak sindirim veya idrar yolu problemleriyle karıştırılabildiği için gözden kaçabiliyor.

Havalar ısınıyor, sahte güneş kremlerine dikkat!

“Ürün takip sisteminde kayıtlı olup olmadığı sorgulanmalıdır”

Kalp krizi geçirirken öksürmek işe yarar mı?

Adana’da Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi Kardiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Çağlar Emre Çağlıyan, kalp krizi geçirirken öksürmenin hayat kurtardığına yönelik halk arasındaki inanışın son dönemde sosyal medyada çokça yayıldığını, bu durumun insan hayatını olumsuz etkileyecek bir manipülasyon olduğunu söyledi. Doç. Dr. Çağlıyan, “Kalp damar tıkanıklığı olan bir durumda öksürmenin size hiçbir faydası olmaz. Öksürmek kalp damarınızı açmaz. Hatta ritim bozukluğunu tetikler. Bu inanış, şehir efsanesi” dedi.

Cildiniz portakal kabuğu görünümündeyse dikkat! Selülit değil, lipödem olabilir

Toplumda genellikle selülit ve fazla kilo problemi ile karıştırılan lipödem, sadece estetik anlamda bir sorun oluşturmakla kalmıyor aynı zamanda sağlık açısından da tehlike işareti anlamına geliyor. Op. Dr. Jale Özdemir, lipödem hastalığının nedenleri ve tedavi yöntemleri hakkında bilgi verdi.