Jinekolojik kanserlerde erken tanı hayat kurtarıyor

Jinekolojik Kanserler ve Önemi

Türk Jinekolojik Kanser Vakfı’nın Başkanı Prof. Dr. Polat Dursun, dünya genelinde her yıl 1,5 milyon jinekolojik kanser vakası görülürken, Türkiye’de ise yılda 15-20 bin arasında vaka olduğunu belirtti. Dursun, düzenli sağlık kontrollerinin erken teşhis için ne kadar önemli olduğuna vurgu yaparak kanser farkındalığının yaygınlaştırılmasının ve vatandaşların düzenli muayenelere yönlendirilmesinin gerekliliğine dikkat çekti.

Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre her yıl 18 milyon kişiyi etkileyen kanserin içerisinde jinekolojik kanserlerin önemli bir yere sahip olduğunu belirten Dursun, “Türkiye’de her yıl 15-20 bin jinekolojik kanser vakasının görüldüğünü biliyoruz. Bu vakaların yarısından fazlası ne yazık ki yaşamını kaybediyor. Bu nedenle önlem almak ve erken teşhis hayati önem taşıyor” şeklinde konuştu.

Prof. Dr. Dursun, kadınların jinekolojik kanserlerden korunması için sağlıklı beslenme, düzenli egzersiz yapma ve düzenli kontrollerin yanı sıra belirtiler konusunda da bilinçlenmesi gerektiğinin altını çizdi. Karın şişliği, ağrı, kabızlık ve düzensiz adet kanamaları gibi belirtilerin fark edilmesi durumunda mutlaka jinekolojik muayeneye başvurulması gerektiğini söyleyen Dursun, erken teşhisin önemini vurguladı.

“Jinekolojik Kanserlerde Erken Teşhis Hayati Önem Taşır”

Hastalık belirtileri olmayan kadınların dahi yılda bir kez jinekolojik muayene olmaları gerektiğini hatırlatan Prof. Dr. Dursun, jinekolojik kanserlerin genellikle erken belirti vermediğini ve özellikle yumurtalık kanserinin muayene ve ultrason ile teşhis edilebildiğini belirtti. Ayrıca, HPV aşısının genç yaşlardan itibaren yapılmasının rahim ağzı, vulva ve vajina kanseri gibi riskleri azaltıcı etkisi olduğunu sözlerine ekledi.

Prof. Dr. Dursun, Türkiye’nin jinekolojik kanser cerrahisinde dünya çapında önemli bir konuma sahip olduğunu ve hastaların tedavilerinin de alanında uzman kişiler tarafından yapıldığını belirterek, vatandaşların sağlık konusunda daha bilinçli olmaları gerektiğini ifade etti.

Related Posts

Kavurucu sıcaklarda buzla serinlemek isteyenler dikkat: Yarar sağlayalım derken zarar verebilirsiniz

Meteoroloji Genel Müdürlüğü, Türkiye genelinde yüksek sıcaklıklara karşı uyarırken uzmanlar sıcak çarpmaları ve özellikle sıcaklarda çalışanlar olmak üzere vatandaşların serinlemek için buz kullanmasıyla ilgili bilgi verdi.

Buz da besin zehirlenmesi olur mu ?

Buz da besin zehirlenmesi olur mu ?  Yaz aylarında soğuk içecek tüketiminin arttığını belirten uzmanlar, içeceklere konulan buzların besin zehirlenmesine neden olabileceğini söylüyor.

Hep yorgun, kızarık gözleriniz mi var? Nedeni en yaygın hastalık olabilir

Kuru göz hastalığı, gözde batma, yanma, kızarıklık ve bulanık görme gibi belirtilerle yaşam kalitesini olumsuz etkileyen yaygın bir sağlık sorunudur. Göz Hastalıkları Uzmanı Dr. Uğur Tunç, kuru gözün nedenlerini ve kişiye özel tedavi yöntemlerini anlattı.

Sigara ve alkol kullanımında ‘kanser’ tehlikesi

Doç. Dr. Zeynep Gümrükçü, yoğun sigara ve alkol tüketiminin ağız kanserine davetiye çıkardığını belirterek, “Özellikle sigara kullanımında çok yaygın görülen alt dudak yaraları, 2 hafta veya çok daha uzun süre geçmeyen yaralar bizi korkutuyor. Bu dokulardan biyopsi alıyoruz. Ve maalesef kanser hücreleriyle karşılaşıyoruz” dedi.

Demans riski yaşanılan bölgeye göre değişiyor!

ABD’de yapılan bir araştırmada, demans (bunama) riskinin yaşanılan coğrafi bölgeye bağlı olarak değişebileceği tespit edildi.

20 baklavanın numunesinin 5’inde bakteri çıktı

Prof. Dr. Işıl Var, Kurban Bayramı öncesi satışa sunulan baklava çeşitlerini, mikrobiyolojik açıdan laboratuvarda inceledi. Kentte 20 işletmeden aldığı örnekler üzerinde çalışan Prof. Dr. Işıl Var, bunların 5’inde yaşlı ve çocuklarda ölüme bile neden olabilen dışkı kökenli koli basili E.coli ile karşılaştıklarını söyledi.