İran başarısız olan bölgesel kaos siyasetinden vazgeçecek mi?

İran’ın Dış Politikası ve Bölgesel Rolü

İran devlet yetkilileri, Türkiye’de kendileri ile ilgili yazılıp çizilenlere hep bir alınganlık gösterirler. Bunun sebebi; güçlü bir diplomatik geleneği olan İran, kendi uygulamalarında alabildiğine rasyonel davranır, hatta bazen aşırı çıkarcı bir tutum sergiler. Ancak Türkiye entelektüelleri, İran ile olan ilişkileri hala geçmişteki devrim üzerinden yorumlamaya çalışıyorlar. Ancak o günler geride kaldı.

İran’ın devrimi başka ülkelere taşıma politikası, Humeyni’nin Batı’ya karşı ortaya koyduğu söylemle Müslüman topluluklarda destek buldu. Ancak zamanla İran’ın bu politikası hem taraftarlar hem de karşıtlar yarattı.

İran İslam Cumhuriyeti, katı bir ulus-devlet modeline sahip bir devlettir. Ülke çıkarlarını her şeyin önünde tutar ve dış politikada aşırı derecede çıkarcı davranır. Din ve siyaset arasında baskın bir ilişki kurar; ancak bu baskınlık, genellikle Şii mezhepçi politikalarla sonuçlanır.

Obama’nın İran’a entegrasyonu çabaları sırasında, İran bir Şii imparatorluğu hedefledi. Ancak Trump’ın ambargoları ve İsrail ile yaşadığı gerilim, İran’ı zor durumda bıraktı. Kaybedilen nüfuza geri dönüş olasılığı ise belirsiz.

İran’ın Irak ve Afganistan’ı işgalinin ardından Irak’ta kaosu sürdürmeye yönelik politikaları belirleyici oldu. İran, çevresindeki ülkelerde kaos oluşturarak kendi topraklarını güvende tutmayı hedefler.

Arap Baharı’nın başlangıcında Suriye’deki durumu kendi lehine çevirmeye çalışan İran, bölgedeki etkisini artırmak için milis güçlerini ve askeri danışmanlarını etkin bir şekilde kullandı.

Türkiye, İran’ın aksine istikrarı ön planda tutarak bölgedeki diğer ülkelerle ilişkilerini güçlendiriyor. Başkan Erdoğan liderliğinde Türkiye, bölgesel güç olma yolunda önemli adımlar attı.

İran’ın mezhepçi politikaları ve kaos yaratma çabaları, bölgedeki meşruiyetini zayıflattı. Suriye’deki halk devriminden sonra İran’ın politikalarını gözden geçirmesi gerekebilir.

İran’ın geleceği, yıkıcılık ve istikrar arasında bir tercih yapmasına bağlı olacak. İran yönetimi, kendi aklına çok güveniyor ancak hakkaniyete ve adaleti gözeterek hareket etmesi gerekebilir.

Related Posts

Sinop, Turizmde Marka Şehir Olmayı Hedefliyor

Sinop, TR82 Bölgesi Turizm Master Planı ile görülen marka şehir olmayı amaçlıyor.

İsa Karakaş uyardı: Tarlası bağı-bahçesi olan çiftçiler 15 Temmuz’a dikkat!

İsa Karakaş uyardı: Tarlası bağı-bahçesi olan çiftçiler 15 Temmuz’a dikkat!

Dünyaca ünlü moda devinde büyük veri ihlali: Türkiye’den 143 bin müşterinin bilgileri çalındı

Lüks moda devi Louis Vuitton, Türkiye’de 143 bine yakın müşterisinin kişisel verilerinin çalındığını açıkladı. KVKK ihlale ilişkin detayları paylaşarak dikkatli olunması konusunda uyardı.

Nvidia hissesi rekor kırıp dünya tarihine geçti

Nvidia hissesi güne sert yükselişle başladıktan sonra rekor kırdı. Aynı zamanda 4 trilyon dolar piyasa değerine ulaşan ilk şirket oldu.

Yunanistan’da terazi şaştı

Yunanistan’da yıllık enflasyon, Haziran 2025 itibarıyla yüzde 2.8’e yükselerek Eylül 2024’ten bu yana en yüksek seviyeye çıktı. Bir önceki ay bu oran yüzde 2.5’ti. Hellenic Statistical Authority verilerine göre, konut fiyatlarındaki artış yüzde 7.2 …

Yurt dışından alışverişte yeni dönem! Artık her ürünün bir muhatabı olacak

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, e-ticarette yapay zeka destekli denetim sistemine geçileceğini ve Türkiye’ye satış yapan yabancı sitelere yerli temsilci zorunluluğu getirildiğini açıkladı.