Hürmüz riski planları bozar

ABD-Iran Gerilimi Türkiye’nin Enerji İthalat Faturasını Artırabilir

ABD’nin İran’a yönelik nükleer tesis saldırısı, Ortadoğu’da geniş çapta bir savaş riskini artırırken, petrol fiyatlarındaki yükseliş beklentisi Türkiye’nin 2024 yılına kadar ulaşan 65 milyar dolarlık enerji ithalat faturasını daha da artırabilir. Son 10 günde motorin fiyatlarındaki yüzde 18.2’lik artış, yüksek enflasyon nedeniyle alım gücü düşen vatandaşları ve enerji fiyatlarının düşeceği beklentisiyle 2025 planlaması yapan ekonomi yönetimi ve şirketleri doğrudan etkileyecek. Uzmanlar, İran’ın ABD’ye vereceği yanıtın enerji fiyatlarını belirleyeceğine dikkat çekiyor.

‘En Kötü Senaryo’ Beklentisi

Petrol ve doğalgazın yüzde 20’sinin geçtiği Hürmüz Boğazı, İran ile Umman arasında bulunmaktadır ve küresel enerji fiyatlarını belirleyen bir noktadır. ING ve JPMorgan gibi uluslararası bankalar, Hürmüz Boğazı’nın kapanması durumunda brent petrol varil fiyatının 150 doları aşarak rekor kırabileceğini öngörmektedir. Bloomberg ekonomistleri ise Hürmüz Boğazı’nın kapanması durumunda petrol fiyatlarının varil başına 130 doları aşabileceğini tahmin ediyorlar. Ayrıca, Avustralya merkezli enerji analisti Saul Kovanic, İran’ın ABD’ye karşı vereceği yanıtın, brent petrolün 77 dolardan kısa sürede 100 dolara yükselebileceğini belirtti. Veri analitik şirketi Kpler’e göre Hürmüz Boğazı’nın kapatılma ihtimali düşük olsa da petrol fiyatlarındaki artış bugün yüzde 10’a kadar çıkabilir. İran-İsrail geriliminin artmasından sonra, Hürmüz Boğazından geçen tankerin sayısındaki azalma ham petrol tankerlerinin navlun fiyatlarında yüzde 61’lik bir artışa neden oldu.

‘Fiyatlardaki Yükseliş Geçici Olabilir’

Enerji arzının yaklaşık yüzde 75’i ithalata dayalı olan Türkiye, küresel enerji fiyatlarındaki değişimlere oldukça savunmasız durumdadır. Merkez Bankası’nın hesaplamalarına göre brent petrol fiyatlarındaki yüzde 10’luk artış, benzin ve mazot fiyatlarını yüzde 7, LPG fiyatlarını ise yüzde 2.5 oranında artırmaktadır. Türkiye’nin İran’dan aldığı doğalgaz ve LNG ithalatı da fiyat artışı riskini artırmaktadır. Ancak Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, enerji fiyatlarındaki geçici yükselişin ardından piyasaların dengeleneceğini belirtmektedir.

İran’ın küresel ticarette hayati öneme sahip Hürmüz Boğazı’nı mayınlayabileceği ya da tamamen kapatabileceği konuşulmaya devam ediyor.

Related Posts

Avrupa piyasaları sessiz alarmda

Avrupa borsaları, haftanın ilk işlem gününü ABD ile Avrupa Birliği (AB) arasındaki tarife anlaşması öncesinde temkinli bir seyirle geçirdi. Yatırımcılar, nihai uzlaşma açıklanmadan pozisyon almak yerine “bekle-gör” stratejisine yöneldi. Kıta …

Ticaret anlaşmaları piyasaları coşturdu: Trump’tan yeni hamle! (30 Haziran 2025)

ABD yönetiminin korumacı ticaret politikası kapsamında getirdiği ve daha sonra ertelediği karşılıklılık esaslı tarifelerin 9 Temmuz’da dolacak erteleme süresi öncesi ABD’nin birçok ticaret partneriyle anlaşmaya varacağına yönelik beklentiler …

Akaryakıtta tabela değişti mi?

İran-İsrail gerilimi ile dalgalanan petrol fiyatları akaryakıta da tabelayı etkiledi. Geçtiğimiz gece benzin fiyatına 2 lira 63 kuruş, motorin fiyatına ise 4 lira 03 kuruş indirim gelmiş ardından da motorine yeniden zam geldi ve yine 50 TL’nin …

Trump, ‘indirim’de ısrarcı: Merkez Bankası ile kavgası sürüyor

ABD Başkanı Donald Trump, Fed’in başına indirim yapmayacak birini atamayacağını belirterek mevcut başkan Jerome Powell’a yönelik eleştirilerini sürdürdü. Trump Powell’a yönelik eleştirilerini sürdürerek “İstifa ederse çok sevinirim, berbat bir iş çıkardı” ifadelerini kullandı.

Ticaret Bakanı Bolat Türkiye-Karadağ Yuvarlak Masa Toplantısı’nda açıkladı: Dünyada ikinci sıradayız

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, “Karadağ’ı ziyaret eden ve yatırım yapan Türk girişimcilerin sayısı her yıl artmaktadır.” dedi. Bakan Bolat “Şu ana kadar Türk müteahhitler 137 ülkede, neredeyse dünyanın her köşesinde, toplam değeri 542 milyar dolar olan 12 bin 600 proje üstlendi” ifadelerini kullandı. Bolat, Türk müteahhitlik sektörünün dünya genelinde çok önemli ve önde gelen bir konuma sahip olduğunu aktararak, Türkiye Çin’in ardından dünyada ikinci sırada yer aldığını belirtti.

En düşük emekli maaşında geri sayım! Bakan Işıkhan’dan ara zam sinyali

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, 3 Temmuz’da açıklanacak enflasyon oranından sonra en düşük emekli aylığında yapılacak artışın belli olacağını söyledi. AKP milletvekilleri ile bir araya gelen Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat …