Halk erken seçim için sokağa indi! Cumhurbaşkanı ‘dış güçler’ dedi

Sırbistan’da Öğrencilerden Başkanlık Seçimleri İçin Protesto

Sırbistan’ın başkenti Belgrad’da, erken seçim talebiyle düzenlenen öğrenci öncülüğündeki protestolarda polis, göz yaşartıcı gaz kullanarak müdahale etti ve onlarca protestocuyu gözaltına aldı. On binlerce kişinin katıldığı miting, Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic’in 12 yıllık yönetimine son verilmesi çağrısıyla gerçekleşti.

Mitinge 140 Bin Kişi Katılmıştı

Polis müdürü Dragan Vasiljevic, Cumartesi günü Slavija Meydanı’nda saatler süren çatışmalarda altı polis memurunun yaralandığını, birkaç düzine protestocunun gözaltına alındığını açıkladı. Bağımsız Protesto İzleme Örgütü’ne göre yaklaşık 140.000 kişinin katıldığı miting, öğrenci hareketinin en büyük gösterilerinden biri oldu.

“Seçim İstiyoruz”

Protestolar, geçen ay Novi Sad’da bir tren istasyonu çatısının çökmesi sonucu 16 kişinin ölmesiyle başlayan ve hükümetin yolsuzluk ve ihmalkârlıkla suçlandığı sekiz aylık muhalefetin bir parçası. Protestocular, ‘Seçim istiyoruz!’ sloganlarıyla Vucic’e erken seçim çağrısı yaptı ancak Vucic, talebi reddederek protestocuları ‘devleti devirmeye çalışmakla’ suçladı. Instagram’da, “Sırbistan’ı devirmek istediler ve başarısız oldular” dedi.

Cumhurbaşkanına Ültimatom Verildi

Protestocular, Vucic’e akşam 21:00’e kadar seçim duyurusu için ültimatom vermiş, ancak bu talep reddedilmişti. Mitingin sonunda, halkı ‘özgürlüğü kendi ellerine almaya’ çağıran bir açıklama yapıldı. Organizatörler, Instagram’da, “Yetkililer talepleri karşılamak yerine şiddeti seçti. Radikalleşmeden onlar sorumludur” dedi.

Vucic ‘Dış Güçleri’ İşaret Etti

Vucic, protestoların ‘dış güçler’ tarafından desteklendiğini iddia etti ve ‘haydutların adaletle yüzleşeceğini’ söyledi. Partisi, “Sırbistan’ı teslim etmeyeceğiz” yazılı tişörtler giyen destekçilerini otobüslerle Belgrad’a getirdi. Bu destekçiler, Mart ortasından beri Vucic’in ofisi yakınında kamp kuran sadık taraftarlara katıldı.

Gerginlik Öncesi Hamleler

Protestodan önce polis, bir düzine aktivisti anayasayı ihlal ve terörizm suçlamalarıyla gözaltına aldı; sanıklar suçlamaları reddetti. Hırvatistan’dan gelen birkaç kişi ve Karadağlı bir tiyatro yönetmenine ülkeye giriş yasağı kondu. Sırbistan demiryolu şirketi, bomba tehdidi gerekçesiyle tren seferlerini durdurdu; eleştirmenler, bu hamlenin mitinge katılımı engellemek için yapıldığını savundu. Mart ayındaki benzer bir protestoda da yüz binlerce kişi sokağa çıkmıştı.

Suçlamalar

Vucic’in İlerici Parti liderliğindeki koalisyon, parlamentoda 156 sandalyeye sahip. Muhalifler, Vucic’i organize suç bağlantıları, rakiplere şiddet ve medya özgürlüklerini kısıtlamakla suçluyor; hükümet bu iddiaları reddediyor. Vucic, 2027’deki görev süresi sonuna kadar devam etme niyetinde

Related Posts

Trump: İran’a hiçbir şey teklif etmedim

ABD Başkanı Donald Trump, İran’ın nükleer tesislerine düzenlenen saldırılardan bu yana “Tahran yönetimiyle görüşmediğini” ve İran’a herhangi bir teklifte bulunmadığını belirtti

Hindistan’da bir fabrikada reaktör patladı: 10 ölü

Hindistan’da bir fabrikada reaktör patladı: 10 ölü

Açık denizde 5 gün hayatta kaldı, feribot yolcuları tarafından kurtarıldı

Açık denizde 5 gün hayatta kaldı, feribot yolcuları tarafından kurtarıldı

Türkiye’ye geri dönsünler diye 4 bin euro maaş verilecek

TÜBİTAK, nitelikli araştırmacıların Türkiye’ye dönüşünü teşvik etmek amacıyla yeni bir proje başlattı.

‘Buna izin vermeyeceğiz’

CHP Samsun Örgütü Çarşamba’dan sonra ikinci mitingini Havza ilçesinde yapıldı.

Stockholm Sendromu nedir, hangi olayla başladı?

Stockholm Sendromu nedir, hangi olayla başladı?