Denetimlerde rekor ceza: 120 milyar lira

Vergi Denetim Kurumu Geçen Yıl Rekor Gelir Sağladı

Hazine ve Maliye Bakanlığı’ndan alınan bilgilere göre, Vergi Denetim Kurumu (VDK) geçen yıl önemli denetimler gerçekleştirdi. Büyük mükelleflerden, lüks tüketimde bulunanlardan, sosyal medya fenomenlerinden vergisiz tahsilat yapanlara kadar pek çok kesime yönelik denetimler yapıldı. Kuyumculuk ve demir-çelik gibi sektörlerde de denetimler gerçekleştirildi.

Rekor Gelir Sağlandı

Yapılan vergi incelemeleri sonucunda 159,75 milyar lira matrah farkı bulundu ve bu fark üzerinden 40,02 milyar lira vergi tarh edildi. Ayrıca kesilen 80,41 milyar lira ceza ile birlikte toplam kamu alacağı 120 milyar liraya ulaştı. Bu rakamlarla VDK, inceleme yoluyla elde edilen gelirler açısından rekor kırdı.

Bakanlık, vergi denetimlerinde kayıt dışılıkla mücadeleye odaklandı ve aynı zamanda maliyetlerini artırmadan fiyatlarını yükselten fakat vergi gelirlerine yansıtmayanlara karşı önlemler aldı.

Geçen Yıl Tarh Edilen Vergi Miktarı Arttı

Denetim ekipleri tarafından 2023 yılında mükelleflerin beyan ettiği 3,45 trilyon liralık matrah incelendi ve 18,6 milyar lira vergi tarh edildi. Geçen yıl incelenen matrah tutarı 1,19 trilyon lira oldu ve tarh edilen vergi miktarı 40,02 milyar liraya yükseldi.

Bu artışta, gelirlerini beyan etmeyen veya eksik beyan eden, fahiş fiyat uygulayan ancak vergi gelirlerine yansıtmayan mükelleflere yönelik denetimler etkili oldu.

Bakanlık, geçen yıl “izaha davet” mekanizmasını da aktif bir şekilde kullandı. Sonuç olarak, izah vermesi istenen mükellefler vergi matrahlarını yaklaşık 17 milyar lira artırdı ve izah sonucu eklenen vergi miktarı 2,25 milyar liraya ulaştı.

Vergi müfettişleri de ülke genelinde gerçekleştirdikleri teftiş çalışmaları sonucunda 1,6 milyar lirayı Hazineye kazandırdı. Ayrıca, tahakkuku verilen vergi ve ihbarnamelerle bu rakamlara 21,9 milyar lira daha eklendi.

Hasılat hızlandırma çalışmalarıyla da VDK ve Gelir İdaresi Başkanlığı, vergilerini ödemeyen mükelleflere 124 milyar liranın tahsilini sağladı.

Related Posts

Hürmüz riski planları bozar

ABD’nin İran’a saldırmasıyla Hürmüz Boğazı’na yönelik endişeler arttı. Hürmüz’den geçen tanker sayısı azalırken, enerji fiyatlarındaki artış enflasyonda 2025 planlarını bozabilir.

İstanbul’daki fabrikasını sattı, Türkiye’den ayrıldı!

Avusturya merkezli ambalaj devi Rondo, ekonomik belirsizlik, yüksek enflasyon ve artan sendikal talepler nedeniyle Türkiye’den çekilme kararı aldı; kaynaklarını Avrupa’daki tesislerine kaydıracak.

Rekabet Kurulu Google’a soruşturma başlattı

Rekabet Kurumu, Google’ın Performance Max kampanyasıyla çevrim içi reklamcılık alanındaki gücünü kötüye kullanıp kullanmadığını tespit etmek amacıyla soruşturma başlattı. Rekabet Kurulu’ndan yapılan açıklamada, Google’ın 2021 yılında tanıttığı kısaca …

Dolar ve euro nereye koşuyor? Serbest piyasada son durum! (20 Haziran 2025)

Serbest piyasada 39,6470 liradan alınan dolar, 39,6490 liradan satılıyor. 45,7690 liradan alınan avronun satış fiyatı ise 45,7710 lira olarak belirlendi. Dün doların satış fiyatı 39,5660, avronun satış fiyatı ise 45,5430 lira olmuştu. Dolar ve …

Spot piyasada elektrik fiyatları! (19 Haziran 2025)

Enerji Piyasaları İşletme AŞ verilerine göre, spot elektrik piyasasında işlem hacmi bugün düne göre yüzde 10,3 artarak 2 milyar 20 milyon 125 bin 76 lira oldu. Gün öncesi piyasada bir megavatsaat elektriğin fiyatı, yarın için en yüksek 20.00’de 3 bin …

12 milyar dolarlık enerjiyi ikame etti

Güneş Enerjisi Sanayicileri ve Endüstrisi Derneği (GENSED) Yönetim Kurulu Başkanı Halil Demirdağ, güneş ve rüzgârdan elektrik üretimiyle geçen yıl 12 milyar dolar enerji ithalatının önüne geçildiğini söyledi.