DE-CIX Küresel Veri Trafiğinde Yeni Bir Rekor Kırdı: Saniyede 25 Terabit Veri Akış Hacmine Ulaştı

DE-CIX Küresel Veri Trafiğinde Yeni Bir Rekor Kırdı

Dünyanın önde gelen İnternet Değişim (IX) operatörü DE-CIX, küresel veri trafiğinde yeni bir rekorun kırıldığını duyurdu. 8 Nisan gecesi Türkiye saatiyle 22.10’da, DE-CIX’in internet değişim noktası üzerinden 25 Terabit/saniyeden fazla veri akışı gerçekleşti. Son beş yılda, DE-CIX’teki küresel veri trafiği 2020 seviyesinin iki katından fazla artarak yüzde 130’un üzerinde büyüme kaydetti. Bu, aynı anda yaklaşık 14 milyon TikTok videosunun izlenmesine eşdeğer.

Bu rekor, DE-CIX’in önemli internet değişim noktalarının bulunduğu şehirlerden birinde değil, Dallas’tan Madrid’e, Frankfurt’tan İstanbul’a kadar birçok şehirde eş zamanlı olarak gerçekleşen yüksek veri akışının toplamıyla elde edildi.

DE-CIX CTO’su Dr. Thomas King’den Açıklama

DE-CIX CTO’su Dr. Thomas King, yaşanan trafik rekorunun, birden çok olayın kesişiminden kaynaklanan, normalin üzerindeki veri trafiğinin bir sonucu olduğunu belirtti. Video içerikleri, yazılım indirmeleri ve mobil internet gibi dijital içerik ve hizmet tüketimiyle birlikte bu rekor seviyeye ulaşıldı. Ulaşılan bu zirve noktası, interneti oluşturan farklı ağları bir arada tutan eşleştirmenin gücünü ortaya koyuyor.

DE-CIX 30 Yılı: Almanya’dan Dünya’ya Dijital Altyapı

DE-CIX, 30 yıldır Almanya’da kritik dijital altyapıları işletiyor. Şirket, 1995 yılında ilk internet değişim noktası olan DE-CIX Frankfurt’u kurdu. Bugün DE-CIX, dünya genelinde internet, bulut, içerik sağlayıcıları ve kurumsal ağların veri alışverişi yapabildiği tarafsız değişim noktalarını sunmaktadır.

DE-CIX Frankfurt, en eski ve en büyük internet değişim noktası olup yaklaşık 1.100 ağı birbirine bağlamaktadır. Küresel ölçekte birbirine entegre DE-CIX platformu, 600’den fazla şehirdeki veri merkezlerinden erişilebilir durumdadır ve dünya genelinde 4.000’den fazla ağı birbirine bağlamaktadır.

Saniyede Bir Terabit Nedir ve 25 Terabit Veri İşlem Hacmi Ne Anlama Geliyor?

  • Bir terabit saniye (Tbit/s veya Tbps), veri iletim hızını ifade eden bir ölçü birimidir.
  • Saniyede 1 terabit, 10³ Gbit/s, 106 Mbit/s, 109 kbit/s veya 1012 bit/s veya 1.000.000.000.000 bit/s’dir.
  • 25 Tbit/s’lik veri trafiği, yaklaşık 14 milyon TikTok videosunun aynı anda izlenmesine eşdeğerdir. Bu da üst üste konulsa Everest Dağı’nın 20 katı yüksekliğine denk gelecek olan bir A4 kağıdı yığınını her saniye doldurabilecek bir veri miktarına karşılık gelmektedir.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Related Posts

Spotify’dan Rekabet Kurulu incelemesi hakkında açıklama

Rekabet Kurulu, dijital müzik sektörünün önde gelen platformlarından Spotify hakkında bir inceleme başlattığını sabah saatlerinde duyurmuştu. Konuya ilişkin olarak Spotify cephesinden de ilk resmi açıklama da geldi.

Katlanabilir ekranlı iPhone için kara görünmeye başladı

Apple, çok uzun yıllardır katlanabilir ekranlı cihazlar üzerinde çalışıyor. Özellikle katlanabilir ekranlı bir iPhone için yıllardır çalışmaların yapıldığı söylenen cihaz için artık bir tarih de var.

Milli sporcular 17 Yaş Altı Avrupa Modern Pentatlon Şampiyonası’nda 3’üncü oldu

17 Yaş Altı Avrupa Modern Pentatlon Şampiyonası’nda Tulya Kesebir ile Tuana Özgür’den oluşan kadın bayrak takımı bronz madalya kazandı.

WhatsApp’a yapay zekâlı mesaj özeti geldi

WhatsApp, kullanıcıların okunmamış mesajlarına hızlıca göz atmalarını sağlayan yeni bir yapay zekâ özelliğini duyurdu. Message Summaries (Mesaj Özetleri) adı verilen bu yenilik, mesaj gizliliğini koruyarak kullanıcıların bireysel ve grup sohbetlerinde olan biteni özetle görmelerine olanak tanıyor.

Fiyat-performans lideri belli oldu: 2025’in en iyi iPhone’u açıklandı!

Güçlü kamerası, uzun pil ömrü ve gelişmiş güvenlik özellikleriyle dikkat çeken cihaz, uzmanlar tarafından “2025’in fiyat-kalite oranı en iyi iPhone’u” ilan edildi.

Türkiye PGA Championship’in kazananı belli oldu

Antalya’da Türkiye Profesyonel Golf Birliği Derneği tarafından gerçekleştirilen Türkiye PGA Championship Golf Turnuvası’nın şampiyonu Ulaş Karataş oldu.