Çalışma saatlerinde zirvedeki Türkiye maaşlarda dipte

Rusya’nın Dört Günlük Çalışma Haftası Planı

Rusya, gelecekte dört günlük çalışma haftasına geçmeyi hedefliyor. Dünya genelinde dört gün çalışma, hibrit çalışma ve uzaktan çalışma gibi yeni çalışma modelleri yaygınlaşırken Türkiye, Avrupa ülkeleri arasında haftalık çalışma süresi açısından öne çıkıyor.

Nefes’ten İlkay Akkaya’nın aktardığı habere göre, AB İstatistik Ofisi’nin verilerine göre; AB ülkeleri 2023 yılında haftada ortalama 36.1 saat çalışırken en uzun çalışma süresine sahip olan ülkeler sırasıyla Yunanistan’da 39.8 saat, Romanya’da 39.5 saat, Polonya’da 39.3 saat ve Bulgaristan’da 39.0 saat olarak belirlendi.

Öte yandan Hollanda, 32.2 saatlik haftalık çalışma süresiyle en kısa çalışma haftasına sahip ülke konumunda. Hollanda’yı Avusturya’da 33.6 saat ve Almanya’da 34.0 saat takip ediyor. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Kasım verilerine göre Türkiye’de haftalık çalışma süresi 42.9 saat olarak kaydedildi.

Türkiye, Avrupa’da En Uzun Çalışma Süresine Sahip Ülke

Türkiye, Avrupa’nın en uzun çalışma sürelerine sahip ülkesi olarak dikkat çekiyor ve dünya genelinde en çok çalışılan ülkeler arasında yer alıyor. Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) verilerine göre Türkiye, haftalık çalışma saatleri açısından 27. sırada bulunuyor. Dünyadaki en yüksek çalışma saatleri ise Hindistan’da haftalık 56 saat olarak belirlendi.

Türkiye, uzun çalışma saatleri konusunda liderliği elinde tutarken ücretlerde zorluk yaşamaktadır. Eurofound raporuna göre; AB ülkelerinde çalışanların sadece yaklaşık %4’ü asgari ücret civarında bir ücret alırken Türkiye, asgari ücretle çalışanlar ülkesi konumundadır. DİSK-AR’ın verilerine göre, 8.5 milyon işçi, asgari ücret seviyesinde ve altında bir ücretle geçimini sağlamaya çalışmaktadır. 2023 itibarıyla özel sektör işçilerinin %48.9’u asgari ücret düzeyinde ücret almaktadır.

Türkiye’de Maaşlar Dip Seviyede

Türkiye, aynı zamanda Avrupa’da en düşük asgari ücrete sahip altıncı ülke konumundadır. Lüksemburg’da aylık 2.570 Euro olan en yüksek asgari ücretin aksine Türkiye’de bu seviye 708 Euro’dur. Eurostat verilerine göre Türkiye’deki asgari ücret, sadece Yunanistan, Portekiz ve İspanya gibi Avrupa Birliği’nin Güney ülkelerinden değil, Doğu Avrupa ülkelerinden ve ABD’den de daha düşüktür.

Related Posts

Hürmüz riski planları bozar

ABD’nin İran’a saldırmasıyla Hürmüz Boğazı’na yönelik endişeler arttı. Hürmüz’den geçen tanker sayısı azalırken, enerji fiyatlarındaki artış enflasyonda 2025 planlarını bozabilir.

İstanbul’daki fabrikasını sattı, Türkiye’den ayrıldı!

Avusturya merkezli ambalaj devi Rondo, ekonomik belirsizlik, yüksek enflasyon ve artan sendikal talepler nedeniyle Türkiye’den çekilme kararı aldı; kaynaklarını Avrupa’daki tesislerine kaydıracak.

Rekabet Kurulu Google’a soruşturma başlattı

Rekabet Kurumu, Google’ın Performance Max kampanyasıyla çevrim içi reklamcılık alanındaki gücünü kötüye kullanıp kullanmadığını tespit etmek amacıyla soruşturma başlattı. Rekabet Kurulu’ndan yapılan açıklamada, Google’ın 2021 yılında tanıttığı kısaca …

Dolar ve euro nereye koşuyor? Serbest piyasada son durum! (20 Haziran 2025)

Serbest piyasada 39,6470 liradan alınan dolar, 39,6490 liradan satılıyor. 45,7690 liradan alınan avronun satış fiyatı ise 45,7710 lira olarak belirlendi. Dün doların satış fiyatı 39,5660, avronun satış fiyatı ise 45,5430 lira olmuştu. Dolar ve …

Spot piyasada elektrik fiyatları! (19 Haziran 2025)

Enerji Piyasaları İşletme AŞ verilerine göre, spot elektrik piyasasında işlem hacmi bugün düne göre yüzde 10,3 artarak 2 milyar 20 milyon 125 bin 76 lira oldu. Gün öncesi piyasada bir megavatsaat elektriğin fiyatı, yarın için en yüksek 20.00’de 3 bin …

12 milyar dolarlık enerjiyi ikame etti

Güneş Enerjisi Sanayicileri ve Endüstrisi Derneği (GENSED) Yönetim Kurulu Başkanı Halil Demirdağ, güneş ve rüzgârdan elektrik üretimiyle geçen yıl 12 milyar dolar enerji ithalatının önüne geçildiğini söyledi.