Almanya’da hükümet 2025 büyüme beklentisini düşürdü

Almanya Ekonomi ve İklim Koruma Bakanı Robert Habeck Ekonomik Büyüme Raporunu Değerlendirdi

Almanya Ekonomi ve İklim Koruma Bakanı Robert Habeck, hükümetin yayınladığı ekonomik büyüme raporu ile ilgili Berlin’de bir basın toplantısı düzenledi.

Bakan Habeck, bu yıl için resmi büyüme beklentisinin ocak ayındaki yüzde 0,3’ten yüzde 0’a düşürüldüğünü açıkladı. Gelecek yıl için ise büyüme tahmininin yüzde 1,1’den 1’e revize edildiğini belirtti.

Ekonominin, yaşanan resesyonun ardından zorlu bir dönemden geçtiğine dikkat çeken Habeck, ABD’nin öngörülemez ticaret politikasının Alman ekonomisini tekrar büyük zorluklarla karşı karşıya bıraktığını vurguladı.

Bakan Habeck, ABD Başkanı Donald Trump’ın gümrük vergisi tehditlerinin ihracat odaklı Alman ekonomisi üzerinde güçlü bir etkiye sahip olduğunu ve büyüme tahminlerini aşağı yönlü etkilediğini belirtti.

Habeck, Alman ekonomisinin küresel tedarik zincirlerine entegrasyonunun ve yüksek dış ticaret açığı göz önüne alındığında, ABD korumacılığının ekonomik büyüme üzerinde önemli etkilere sahip olabileceğini ifade etti.

Bakan, zorlu jeopolitik ve ekonomik ortamda bir sonraki hükümetin yapması gereken ev ödevlerinin olduğunu belirterek, yeni koalisyon hükümetinin kalifiye işçi açığını gidermesi, yatırımları artırması ve dijitalleşmeyi teşvik etmesi gerektiğini vurguladı.

2025 ve 2026 İçin Ekonomik Tahminler

Alman ekonomi yönetimi, 2024’te ortalama enflasyonun yüzde 2,2’den 2025’te yüzde 2’ye ve 2026’da yüzde 1,9’a düşeceğini öngörüyor.

İşsizlik oranlarında ise 2025’te yüzde 6,3 ve 2026’da yüzde 6,2 seviyelerinin beklediği belirtilirken, ihracatın 2025’te yüzde 2,2 düşmesi ve 2026’da yüzde 1,3 artması öngörülüyor.

Alman Ekonomisi Güçlük Çekiyor

Alman ekonomisinin küresel ticaret üzerindeki endişeler artarken, birçok analist, ABD Başkanı Trump’ın gümrük vergisi politikasını Alman büyümesi için özel bir risk olarak değerlendiriyor.

Almanya’nın imalat sektörüne bağımlılığının diğer ülkelere göre daha yüksek olmasının ekonomiyi kırılgan kıldığı belirtilirken, ülkenin ekonomisi geçtiğimiz yıl gerilemeye devam etti.

Almanya, son iki yılda büyüme kaydedemeyen tek G7 ekonomisi konumunda. Eğer bu yıl da büyüme kaydedemezse, üçüncü yılda üst üste küçülen ekonomi olacak.

Related Posts

Apple’dan Çin’e büyük darbe: iPhone üretimi Hindistan’a taşınıyor!

ABD-Çin ticaret savaşının gölgesinde Apple, radikal bir hamleye hazırlanıyor. Financial Times’a göre teknoloji devi, 2025 itibarıyla ABD’de satılan tüm iPhone’ların montajını Hindistan’a kaydırmayı hedefliyor. Bu karar, hem Çin’e bağımlılığı azaltma stratejisinin hem de Hindistan’ın teknoloji üssü olma yolundaki yükselişinin güçlü bir göstergesi.

Dünyanın en büyük varlık fonu 40 milyar dolar zarar etti

Dünyanın en büyük devlet varlık fonu olan Norges Bank Investment Management, teknoloji sektörünün yaşadığı zayıflığa dikkat çekerek ilk çeyrekte 415 milyar kron (40 milyar $) zarar ettiğini bildirdi.

Dünya Bankası’ndan Türkiye ekonomisi tahmini

Dünya Bankası, Türkiye’nin bu yıla ilişkin ekonomik büyüme tahminini yüzde 2,6’dan yüzde 3,1’e yükseltti.

Tatil planı yapanlar dikkat! Fiyatlar uçuşa geçti! 1.5 milyona sezonluk villa

Yaz aylarına girmek üzereyken tatil bölgelerinde sezonluk kiralarda dikkat çeken artışlar gözlendi. Daire, villa şeklinde 4-5 aylık kiraya verilen mülklerde fiyatlar dudak uçuklatıyor. İşte detaylar…

Nadir toprak elementlerinde Türkiye dünyanın ilk beş üreticisinden biri olacak

ABD Başkanı Donald Trump’un Ukrayna’nın Rusya ile süren savaşını bitirmek için şart koştuğu ve geçtiğimiz günlerde mutabakat zaptı imzalanan nadir toprak elementleri (NTE) geleceğin dünyasının en önemli maden kaynakları olacak.

Ticaret Bakanı Bolat’tan ekonomi açıklamaları: ‘Düşüş ve çalkantı meydana getirdi’

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, EXPO 2025 için bulunduğu Japonya’da Türkiye’nin ekonomik ilişkilerine dair önemli mesajlar verdi. Hizmet ihracatındaki yükselişe ve küresel ticaretteki belirsizliklere dikkat çekti. Türkiye’nin ticaret diplomasisini çok yönlü sürdürdüğünü vurguladı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir