Prof. Dr. Süleyman Pampal’dan deprem uyarısı: Bursa, İstanbul’dan daha bile kötü olabilir

Bursa Deprem Uyarısı: İstanbul’dan Daha Kötü Olabilir!

Bursa, 27 Ocak günü Kandilli Rasathanesi tarafından 4.1 büyüklüğünde olduğu açıklanan depremle büyük panik yaşadı. AFAD’a göre ise büyüklüğü 4 olan depremi Bursalılar çok daha şiddetli hissetti. Gazi Üniversitesi Deprem Araştırma Merkezi Kurucu Başkanı ve Jeoloji Mühendisleri Odası Deprem Danışma Kurulu Üyesi Prof. Dr. Süleyman Pampal, Bursa’yı “zemin” detayına dikkat çekerek anlatırken “Bursa, İstanbul’dan belki daha bile kötü olabilir. Çünkü İstanbul’da zemin daha iyi,” dedi.

PROF. DR. NACİ GÖRÜR MARMARA’DAKİ DEPREM SONRASI UYARDI: BU ZON YAVAŞ STRES BİRİKTİRİYOR!

Milliyet’ten Zeynep Dilara Akyürek’e konuşan Prof. Dr. Süleyman Pampal, “Riskler bizim elimizde. Ancak tehlike bizim elimizde değil. Tehlikenin mertebesini, kaynağını ve gelecekteki zamanı tahmin etmeye çalışıyoruz. Bizim müdahalemiz deprem üretecek faylara olamayacağı için yapılara olmalı. İçinde yaşadığımız yapılarda riski azaltmalıyız” dedi.

Prof. Dr. Pampal, depremin zamanını tahmin etmektense, depreme hazırlıklı olmanın çok daha önemli olduğunu anlatmaya şu sözlerle devam etti:

“Bursa, ovanın üstüne kurulmuş ve altından fay geçiyor. 7-7.5 büyüklüğünde deprem üretecek bir fay. İznik de öyle. Yıkıcı etkide en önemli şey (depremin ivmesi yani M, çarpı yapının ağırlığı, yani A) binanın ağırlığı ile depremin ivmesini çarpınca ulaşılan yıkıcı gücü hesap etmek. 3-4 kat alüvyon üzerindeyseniz depremin ivmesi büyüyor. Ağırlığı fazla, betonarme ve çok katlı yapılır yıkılıyor. Kaçak katlar zaten yükü taşıyamayacak binanın üstüne doldurulduğunda şiddet artıyor. Bu yapılar depremin büyüklüğü 5 bile olsa, onu 8 şiddetinde hissediyor. Zaten yönetmeliğe uyulmamış olduğundan yıkılıyor. ‘Uygun zemine doğru yapı’ ilkesi, alüvyona az katlı, kayalara çok katlı yapılar inşa edilebileceğini gösteriyor. Gökdelen yapmak istendiğinde yönetmeliğe uygun, kaya zemine yapılabilir. Hem yönetmeliğe hem depremin kurallarına uymadan, depremin ne zaman olacağını bilsek ne olur? Vatandaş bir an önce yapılarını depreme hazırlamalı. Dayanıklı olmadığını öğrenmeli, güçlendirmeli veya yenilemeli.”

Prof. Dr. Pampal, olası depremleri ve İstanbul ile Bursa’nın zeminlerine dikkat çekti:

“Bursa’nın kötü zemin üzerinde olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz. Türkiye’de zemini iyi yerler var, İstanbul’da da var. Sahil kesimleri ve Avrupa Yakası’nın batısı kötü. Ancak İstanbul’un kuzeyi ve Anadolu Yakası, Haliç’ten kuzeye ve doğuya doğru olan kesimleri gayet iyi. İstanbul’un Eminönü’nden tut Silivri’ye kadar sahil kesimi başta olmak üzere zemini en kötü bölge. Bursa’da da zemini iyi olan yerler var. Şehirleri toptan değerlendirmemeliyiz, her şehrin iyi ve kötü noktaları var. Kabaca tahmin verecek olursak yüzde 70-80 i kötü zemin üzerinde. Kısa zaman önce, 6 Şubat Depremleri’nde Hatay’da gördük. Amik Ovası üzerindekiler yıkıldı ama yamaçlardaki gecekondular ayakta. Maraş’ta da öyle. Bursa 1855’ten sonra 175 yıl olmuş, epey zaman geçmiş aktif bir fay var yakın geçmişte 1855’te iki deprem yaşamış zemin çok kötü, yapı stoku çok kötü. Bunları göz önüne aldığımızda Bursa, İstanbul’dan belki daha bile kötü olabilir. Çünkü İstanbul’da zemin daha iyi.”


“Marmara Denizi’ni kurtarmak için 1 milyar dolar gerekiyor” – Prof. Dr. Bayram Öztürk anlatıyor

Related Posts

Ücretsiz deniz tatili için popüler noktalarda bulunan 35 yeni sahil geliyor: Halk plajları hangi bölgelerde açılacak?

Kültür ve Turizm Bakanlığı, 2025 yılı itibarıyla Türkiye genelinde ücretsiz halk plajı sayısını 35’e çıkarmayı hedefliyor. Antalya, Muğla ve İzmir gibi turizm merkezlerinde hizmet veren mevcut 15 plaja ek olarak, Manavgat, Kemer, Bodrum, Çeşme, Adana ve Giresun’da yeni plajlar açılacak.

Bodrumlular Limak’a karşı Gerenkuyu’ya sahip çıkıyor

Muğla’nın Bodrum ilçesine bağlı Kızılağaç Köyü Gerenkuyu Mevkii’ndeki halk plajının olduğu yerdeki orman ve hazine arazisine turizm tahsisli alanında 5 yıldızlı 214 odalı turistik tesis yapmak için harekete geçen Limak’a projeyle ilgili Muğla Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü tarafından “ÇED gerekli değildir” kararı verilmesi üzerine köylülerin ve çevrecilerin başlattığı hukuk mücadelesinde ilk duruşma bugün yapıldı.

İsrail Eurovision’da oy mu çaldı? Halk oylamasındaki puanların manipüle edildiği iddia edildi

İsviçre’nin Basel kentinde düzenlenen Eurovision Şarkı Yarışması’nda İsrail’in elde ettiği ikincilik, halk oylamasının şeffaflığı konusunda tartışmalara yol açtı. Yarışmanın organizatörü Avrupa Yayın Birliği (EBU), oylama sistemine yönelik eleştirilerle karşı karşıya kaldı.

Özgür Özel’den Erdoğan’a ‘yerel diktatör’ çıkışı: AKP’den ilk yanıt geldi!

CHP lideri Özgür Özel İzmir’de gerçekleştirdiği mitingde AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’a yönelik “Sen küresel bir lider değil, yerel bir diktatörsün; otokratsın. Tek adamsın” ifadelerini kullandı. AKP Sözcüsü Ömer Çelik söz konusu ifadelere tepki gösterdi.

Fatih Portakal Dedikodu iddianamesine ateş püskürdü

İBB soruşturması kapsamında Barış Pehlivan, Nevşin Mengü gibi gazeteciler, haklarında yandaş medyada yayılan sözde para alma iddialarına ilişkin sert bir açıklama yaptı. SÖZCÜ TV Ana Haber sunucusu Fatih Portakal dedikodu iddianamesi diyerek tepki gösterdi

İstanbul’da maskeli dehşet! Tetikçi tutup eşinin dükkanı kurşunlattı

İstanbul Kağıthane’de kuyumculuk yapan kadının iş yeri, 3 ayda 3 kez maskeli saldırganlar tarafından otomatik silahla kurşunlandı. Kağıthane Asayiş Büro Amirliği ekipleri tarafından yapılan çalışmada saldırıyı gerçekleştiren 8 şüpheli yakalandı. Saldırının kadının boşanma aşamasında olduğu eşinin tuttuğu tetikçiler tarafından gerçekleştirildiği ortaya çıktı.