Prof. Dr. Özlü’den grip uyarısı: Ağır tabloyla gelenler arttı

Trabzon’da Grip ve Zatürre Vakalarında Artış

TRABZON – Kış mevsiminin etkisiyle Trabzon’da da grip ve zatürre vakalarında artış gözlemleniyor. Son bir ay içinde öksürme, boğaz ağrısı, halsizlik gibi üst solunum yolu enfeksiyonlarına yakalananlar, hastanelerde ve aile hekimliklerinde yoğunluğa sebep oluyor.

Her yıl kış aylarında ortaya çıkan mevsimsel grip, yüksek ateş, baş ağrısı, kas ve eklem ağrıları gibi belirtilerle kendini gösteriyor. Son zamanlarda ise grip vakalarının zatürreye dönüştüğü hasta sayısında artış yaşanıyor. Grip belirtileri uzun süre geçmeyen hastalar, göğüs ağrısı ve şiddetli öksürük gibi şikayetlerle hastanelere yönlendiriliyor.

‘Zatürre Hastalarında Artış Yaşanıyor’

Medikal Park Karadeniz Hastanesi’nden Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Tevfik Özlü, viral enfeksiyonların sıklığında genel bir artış olduğunu belirtti. Mevsimsel koşulların etkisiyle enfeksiyonların arttığını ifade eden Özlü, grip vakalarının mart ayından itibaren azalacağını söyledi.

Viral enfeksiyonların her yıl tekrarlayan bir döngüyle arttığını vurgulayan Özlü, özellikle polikliniklerde ve hastanelerde yoğunluk yaşandığını dile getirdi. Ağırlaşan şikayetleri olan hastaların vakit kaybetmeden hekime başvurması gerektiğini söyleyen Özlü, zatürre vakalarında da artış yaşandığını belirtti.

‘Şikayetler Artarsa Tedavi İçin Hekime Başvurun’

Grip ve zatürre arasındaki farkın hastalar tarafından kolayca anlaşılamayacağını belirten Özlü, her iki hastalıkta ateş, öksürük, halsizlik, boğaz ağrısı gibi belirtilerin görülebileceğini söyledi.

Özlü, şu uyarılarda bulundu: “Eğer ateş yüksekse, ağrılar şiddetliyse, nefes darlığı varsa acilen hekime başvurun. ‘Geçer’ diyerek beklemeyin. Zatürre riski taşıyabilirsiniz. Kendinizi izole edin ve toplu alanlardan uzak durun. Maske kullanın.”

‘Hastalıkları Tanımak Zor Olabilir’

Virüslerin yayılmasını önlemek için hasta olan kişilerin toplumdan izole olması gerektiğini belirten Özlü, sağlıklı kişilerin de hijyen kurallarına dikkat etmesi gerektiğini vurguladı. Kalabalık ve kapalı mekanlarda virüs bulaşma riskinin yüksek olduğunu söyleyen Özlü, el hijyeninin önemini vurguladı.

Sağlıklı kalmak için dikkatli olunması gerektiğine işaret eden Özlü, virüslerin yayılmasını engellemek için temizlik kurallarına dikkat edilmesi gerektiğini belirtti. Mevsimsel hastalıkların artış gösterdiği bu dönemde herkesin dikkatli olması gerektiğini ifade etti.

Related Posts

Ne avokado ne de kayısı: Bağırsak için en iyi meyve açıklandı

Uzmanlar, sağlıklı bir sindirim sistemi için günlük 25 ila 38 gram lif tüketilmesi gerektiğine dikkat çekiyor. Ancak bu miktara ulaşabilenlerin oranı oldukça düşük. Yapılan değerlendirmelere göre, erkeklerin sadece %3’ü, kadınların ise yaklaşık %10’u önerilen lif miktarını günlük olarak karşılayabiliyor.

Meğer yıllardır günde 2 litre su için söz doğru değilmiş: Ezber bozuldu uzmanlar ilk defa açıkladı

Uzun yıllardır tavsiye edilen günlük 2 litre su içme önerisi, bilimsel veriler ışığında yeniden değerlendirildi. Uzmanlar, kişilerin yaş, kilo, yaşam tarzı, fiziksel aktivite düzeyi ve iklim gibi etkenlere göre farklı miktarlarda suya ihtiyaç duyduğunu açıkladı.

Kavurucu sıcaklarda buzla serinlemek isteyenler dikkat: Yarar sağlayalım derken zarar verebilirsiniz

Meteoroloji Genel Müdürlüğü, Türkiye genelinde yüksek sıcaklıklara karşı uyarırken uzmanlar sıcak çarpmaları ve özellikle sıcaklarda çalışanlar olmak üzere vatandaşların serinlemek için buz kullanmasıyla ilgili bilgi verdi.

Buz da besin zehirlenmesi olur mu ?

Buz da besin zehirlenmesi olur mu ?  Yaz aylarında soğuk içecek tüketiminin arttığını belirten uzmanlar, içeceklere konulan buzların besin zehirlenmesine neden olabileceğini söylüyor.

Hep yorgun, kızarık gözleriniz mi var? Nedeni en yaygın hastalık olabilir

Kuru göz hastalığı, gözde batma, yanma, kızarıklık ve bulanık görme gibi belirtilerle yaşam kalitesini olumsuz etkileyen yaygın bir sağlık sorunudur. Göz Hastalıkları Uzmanı Dr. Uğur Tunç, kuru gözün nedenlerini ve kişiye özel tedavi yöntemlerini anlattı.

Sigara ve alkol kullanımında ‘kanser’ tehlikesi

Doç. Dr. Zeynep Gümrükçü, yoğun sigara ve alkol tüketiminin ağız kanserine davetiye çıkardığını belirterek, “Özellikle sigara kullanımında çok yaygın görülen alt dudak yaraları, 2 hafta veya çok daha uzun süre geçmeyen yaralar bizi korkutuyor. Bu dokulardan biyopsi alıyoruz. Ve maalesef kanser hücreleriyle karşılaşıyoruz” dedi.