20 baklavanın numunesinin 5’inde bakteri çıktı

Adana ÇÜ Gıda Mühendisliği Bölümü’nden Uyarı: Bayram Tatlılarında Dikkat Edilmeli!

Çukurova Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü’nden Prof. Dr. Işıl Var, Kurban Bayramı öncesi vatandaşları bayram ikramlıkları konusunda uyardı. Yapmış olduğu araştırmada baklava, halka tatlı, lokum ve cezerye gibi şekerlemelerde dikkat çeken bulguları paylaşan Prof. Dr. Var, gıdaların mikrobiyolojik açıdan değerlendirilmesi sonucu baklavada dışkı kökenli E.coli bakterisinin saptandığını belirtti.

Yapılan Araştırmada Baklava ve Diğer Tatlılarda Bulunan Bakteriler

Prof. Dr. Işıl Var, yapılan laboratuvar çalışmasında baklava, halka tatlı ve cezerye gibi tatlıların mikrobiyolojik açıdan incelendiğini ve şaşırtıcı sonuçlara ulaşıldığını ifade etti. Cezerye örneklerinde koliform bakterilerine sıkça rastlandığını belirten Prof. Dr. Var, lokum örneklerinde ise koliform, maya ve küf bulunduğunu açıkladı.

Bununla birlikte baklavada yapılan çalışmada maya, küf ve koliform bakterilerinin varlığının tespit edildiğini vurgulayan Prof. Dr. Var, baklava numunelerinin %25’inde dışkı kökenli koli basili E.coli ile karşılaşıldığını belirtti. Bu durumun hijyen eksikliğinden veya kullanılan malzemelerin kalitesizliğinden kaynaklanabileceğini dile getirdi.

Özellikle çocuk ve yaşlıların bağışıklık sisteminin zayıf olması nedeniyle bu tür gıdaların tüketiminde dikkatli olunması gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Var, halka tatlılarda da Staphylococcus aureus bakterisine rastlanabileceğini ve bu durumun gıda zehirlenmesine neden olabileceğini söyledi.

Prof. Dr. Var, gıda zehirlenmelerinde ürünün etiket bilgilerinin önemine dikkat çekerek, açıkta satılan ürünlerde bu bilgilerin bulunmamasının denetimlerin artırılması gerektiğini gösterdiğini belirtti.

Related Posts

Ne avokado ne de kayısı: Bağırsak için en iyi meyve açıklandı

Uzmanlar, sağlıklı bir sindirim sistemi için günlük 25 ila 38 gram lif tüketilmesi gerektiğine dikkat çekiyor. Ancak bu miktara ulaşabilenlerin oranı oldukça düşük. Yapılan değerlendirmelere göre, erkeklerin sadece %3’ü, kadınların ise yaklaşık %10’u önerilen lif miktarını günlük olarak karşılayabiliyor.

Meğer yıllardır günde 2 litre su için söz doğru değilmiş: Ezber bozuldu uzmanlar ilk defa açıkladı

Uzun yıllardır tavsiye edilen günlük 2 litre su içme önerisi, bilimsel veriler ışığında yeniden değerlendirildi. Uzmanlar, kişilerin yaş, kilo, yaşam tarzı, fiziksel aktivite düzeyi ve iklim gibi etkenlere göre farklı miktarlarda suya ihtiyaç duyduğunu açıkladı.

Kavurucu sıcaklarda buzla serinlemek isteyenler dikkat: Yarar sağlayalım derken zarar verebilirsiniz

Meteoroloji Genel Müdürlüğü, Türkiye genelinde yüksek sıcaklıklara karşı uyarırken uzmanlar sıcak çarpmaları ve özellikle sıcaklarda çalışanlar olmak üzere vatandaşların serinlemek için buz kullanmasıyla ilgili bilgi verdi.

Buz da besin zehirlenmesi olur mu ?

Buz da besin zehirlenmesi olur mu ?  Yaz aylarında soğuk içecek tüketiminin arttığını belirten uzmanlar, içeceklere konulan buzların besin zehirlenmesine neden olabileceğini söylüyor.

Hep yorgun, kızarık gözleriniz mi var? Nedeni en yaygın hastalık olabilir

Kuru göz hastalığı, gözde batma, yanma, kızarıklık ve bulanık görme gibi belirtilerle yaşam kalitesini olumsuz etkileyen yaygın bir sağlık sorunudur. Göz Hastalıkları Uzmanı Dr. Uğur Tunç, kuru gözün nedenlerini ve kişiye özel tedavi yöntemlerini anlattı.

Sigara ve alkol kullanımında ‘kanser’ tehlikesi

Doç. Dr. Zeynep Gümrükçü, yoğun sigara ve alkol tüketiminin ağız kanserine davetiye çıkardığını belirterek, “Özellikle sigara kullanımında çok yaygın görülen alt dudak yaraları, 2 hafta veya çok daha uzun süre geçmeyen yaralar bizi korkutuyor. Bu dokulardan biyopsi alıyoruz. Ve maalesef kanser hücreleriyle karşılaşıyoruz” dedi.