20 baklavanın numunesinin 5’inde bakteri çıktı

Adana ÇÜ Gıda Mühendisliği Bölümü’nden Uyarı: Bayram Tatlılarında Dikkat Edilmeli!

Çukurova Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü’nden Prof. Dr. Işıl Var, Kurban Bayramı öncesi vatandaşları bayram ikramlıkları konusunda uyardı. Yapmış olduğu araştırmada baklava, halka tatlı, lokum ve cezerye gibi şekerlemelerde dikkat çeken bulguları paylaşan Prof. Dr. Var, gıdaların mikrobiyolojik açıdan değerlendirilmesi sonucu baklavada dışkı kökenli E.coli bakterisinin saptandığını belirtti.

Yapılan Araştırmada Baklava ve Diğer Tatlılarda Bulunan Bakteriler

Prof. Dr. Işıl Var, yapılan laboratuvar çalışmasında baklava, halka tatlı ve cezerye gibi tatlıların mikrobiyolojik açıdan incelendiğini ve şaşırtıcı sonuçlara ulaşıldığını ifade etti. Cezerye örneklerinde koliform bakterilerine sıkça rastlandığını belirten Prof. Dr. Var, lokum örneklerinde ise koliform, maya ve küf bulunduğunu açıkladı.

Bununla birlikte baklavada yapılan çalışmada maya, küf ve koliform bakterilerinin varlığının tespit edildiğini vurgulayan Prof. Dr. Var, baklava numunelerinin %25’inde dışkı kökenli koli basili E.coli ile karşılaşıldığını belirtti. Bu durumun hijyen eksikliğinden veya kullanılan malzemelerin kalitesizliğinden kaynaklanabileceğini dile getirdi.

Özellikle çocuk ve yaşlıların bağışıklık sisteminin zayıf olması nedeniyle bu tür gıdaların tüketiminde dikkatli olunması gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Var, halka tatlılarda da Staphylococcus aureus bakterisine rastlanabileceğini ve bu durumun gıda zehirlenmesine neden olabileceğini söyledi.

Prof. Dr. Var, gıda zehirlenmelerinde ürünün etiket bilgilerinin önemine dikkat çekerek, açıkta satılan ürünlerde bu bilgilerin bulunmamasının denetimlerin artırılması gerektiğini gösterdiğini belirtti.

Related Posts

Sigara ve alkol kullanımında ‘kanser’ tehlikesi

Doç. Dr. Zeynep Gümrükçü, yoğun sigara ve alkol tüketiminin ağız kanserine davetiye çıkardığını belirterek, “Özellikle sigara kullanımında çok yaygın görülen alt dudak yaraları, 2 hafta veya çok daha uzun süre geçmeyen yaralar bizi korkutuyor. Bu dokulardan biyopsi alıyoruz. Ve maalesef kanser hücreleriyle karşılaşıyoruz” dedi.

Demans riski yaşanılan bölgeye göre değişiyor!

ABD’de yapılan bir araştırmada, demans (bunama) riskinin yaşanılan coğrafi bölgeye bağlı olarak değişebileceği tespit edildi.

Uzmanlar kadınları uyardı: İçmeden önce bir kez daha düşünün

Hayatının bir döneminde her sekiz kadından birinin karşılaşabileceği meme kanseri, kadınlar için en korkutucu teşhislerden biri olmaya devam ediyor. Ancak son araştırmalar, hastalığın arkasındaki nedenlerden birinin düşündüğümüzden çok daha yaygın bir alışkanlık olan alkol tüketimi olduğunu ortaya koyuyor.

Uzun süre oturanlar dikkat: Bu haber sizi üzecek!

ABD’de yapılan bilimsel bir araştırma, uzun süre oturmanın yalnızca fiziksel değil, zihinsel sağlık açısından da ciddi riskler barındırdığını ortaya koydu. Beyin yapısında küçülmeye yol açıyor.

Bağırsak Sağlığı İçin Ne Yapmalı?

Bağırsak sağlığı tüm vücudu ilgilendiriyor.  Karın ağrısı, şiddetli ishal, dışkıda kan, kilo kaybı ve yorgunluk varsa mutlaka bir uzman doktora başvurun. 

Grip mevsimi uzadı

Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi’nden (NKÜ) Doç. Dr. Mustafa Doğan, 2025’te grip mevsiminin oldukça uzadığını belirterek, “Mayıs ayının ortalarında olmamıza rağmen hala hatırı sayılır sayıda üst solunum yolları şikayeti ile hastalar hastanelere başvurmakta, sağlık kuruluşlarına başvurarak destek istemekteler” dedi.