105 bin kişiyi 30 yıl boyunca incelediler… Sağlıklı yaşlanmanın sırrı bu beslenme düzeninde!

Amerika’daki Araştırma, Bitki Bazlı Beslenmenin Yaşlılıkta Sağlık İçin Önemini Gösterdi

Amerika Birleşik Devletleri’nde gerçekleştirilen ve 30 yıl boyunca 105 bin kişinin takip edildiği bir araştırma, çoğunlukla bitki bazlı beslenmenin yaşlılıkta fiziksel ve zihinsel sağlıkla ilişkilendirildiğini ortaya koydu.

Çalışmada, Akdeniz diyeti ve DASH diyeti gibi içinde zeytinyağı, balık ve kuruyemiş gibi gıdalar bulunan diyetler ile birlikte sekiz farklı diyet türü incelendi ve 70 yaş civarındaki en sağlıklı bireylerin beslenmelerinin detayları araştırıldı.

Marta Guasch-Ferré, araştırmanın kıdemli yazarı, “Her ne kadar tek bir mucize diyet olmasa da, sağlığımızı iyileştirebilecek çeşitli beslenme yöntemleri bulunmaktadır” dedi. Araştırma sonuçları, sağlıklı yaşlanmanın uzun yaşam süresiyle değil, yaşam kalitesiyle de ilişkili olduğunu gösterdi.

Analiz, her 10 kişiden yalnızca birinin sağlıklı yaşlanma kriterlerini karşıladığını gösterirken, Guasch-Ferré, insanların uzun yaşamaktan ziyade daha kaliteli bir yaşam sürmelerinin önemini vurguladı.

Uzmanlar, ABD’de yapılan araştırmanın Avrupa için de geçerli olabileceğini düşünüyor ancak genetik, çevresel faktörler ve sağlık hizmetlerine erişim gibi etkenlerin beslenme ile sağlık arasındaki ilişkiyi etkileyebileceğini belirtiyor.

Related Posts

Hep yorgun, kızarık gözleriniz mi var? Nedeni en yaygın hastalık olabilir

Kuru göz hastalığı, gözde batma, yanma, kızarıklık ve bulanık görme gibi belirtilerle yaşam kalitesini olumsuz etkileyen yaygın bir sağlık sorunudur. Göz Hastalıkları Uzmanı Dr. Uğur Tunç, kuru gözün nedenlerini ve kişiye özel tedavi yöntemlerini anlattı.

Sigara ve alkol kullanımında ‘kanser’ tehlikesi

Doç. Dr. Zeynep Gümrükçü, yoğun sigara ve alkol tüketiminin ağız kanserine davetiye çıkardığını belirterek, “Özellikle sigara kullanımında çok yaygın görülen alt dudak yaraları, 2 hafta veya çok daha uzun süre geçmeyen yaralar bizi korkutuyor. Bu dokulardan biyopsi alıyoruz. Ve maalesef kanser hücreleriyle karşılaşıyoruz” dedi.

Demans riski yaşanılan bölgeye göre değişiyor!

ABD’de yapılan bir araştırmada, demans (bunama) riskinin yaşanılan coğrafi bölgeye bağlı olarak değişebileceği tespit edildi.

20 baklavanın numunesinin 5’inde bakteri çıktı

Prof. Dr. Işıl Var, Kurban Bayramı öncesi satışa sunulan baklava çeşitlerini, mikrobiyolojik açıdan laboratuvarda inceledi. Kentte 20 işletmeden aldığı örnekler üzerinde çalışan Prof. Dr. Işıl Var, bunların 5’inde yaşlı ve çocuklarda ölüme bile neden olabilen dışkı kökenli koli basili E.coli ile karşılaştıklarını söyledi.

Uzmanlar kadınları uyardı: İçmeden önce bir kez daha düşünün

Hayatının bir döneminde her sekiz kadından birinin karşılaşabileceği meme kanseri, kadınlar için en korkutucu teşhislerden biri olmaya devam ediyor. Ancak son araştırmalar, hastalığın arkasındaki nedenlerden birinin düşündüğümüzden çok daha yaygın bir alışkanlık olan alkol tüketimi olduğunu ortaya koyuyor.

Uzun süre oturanlar dikkat: Bu haber sizi üzecek!

ABD’de yapılan bilimsel bir araştırma, uzun süre oturmanın yalnızca fiziksel değil, zihinsel sağlık açısından da ciddi riskler barındırdığını ortaya koydu. Beyin yapısında küçülmeye yol açıyor.