Devletin Alkol Siyasetlerini İzleme Platformu, 2022 yılının Nisan-Haziran aylarını kapsayan kayıt dışı içki tüketim datalarını yayımladı.
Tabloya nazaran nisan ve haziran aylarında Türkiye’de kayıt dışı içkilere yönelik 152 operasyon yapıldı. Operasyonlar sonucunda toplam 686 bin 109 litre kaçak/sahte içki ele geçirildi. Bin 848 kişi hakkında ise isimli süreç başlatıldı.
Bu süreçte 4 kişi düzmece içkiye bağlı zehirlenme nedeniyle hayatını kaybetti, 3 kişi ise tıpkı şikayetten hastaneye kaldırıldı.
Kaynak: Devletin Alkol Siyasetlerini İzleme Platformu
Kurumun internet sitesinde yer alan değerlendirmede, alkole gelen artırımlar ve turizm döneminin başlamasıyla birlikte kaçak içki ölçüsünün artması ortasındaki bağa değinildi.
Değerlendirmede şu tabirlere yer verildi:
“2022 yılının ikinci çeyreği, Türkiye’de alkol siyasetleri bakımından son derece çetin geçti. Firmaların mâliyet artırımı ile birlikte, olağanda Temmuz ayı itibariyle gündeme gelmesi gereken 6 aylık otomatik ÖTV artırımı peş peşe geldiğinden, çeyreğin başı ile sonu ortasındaki fiyatlar ortasında derin bir uçurum oluştu. Bandrollü alkollü içkilere olan erişimdeki bu anlık (ve fahiş) düşüş, beklentilere paralel olarak karaborsanın ve daha spesifik olarak kaçak/sahte içkiye olan talebin artmasından diğer bir sonuç gündeme getirmedi.
Gerçekten de kaçak/sahte içki, bilhassa turistik bölgelerde astronomik vergilerle birlikte erişimi halkın büyük kesiti için imkânsız hâle gelen bandrollü içkilere bir alternatif olma istikametinde ilerlemektedir. Daha berbatı, bulundukları yerde istemeden de olsa kaçak/sahte içki tüketebilecek olması bir korkusu gündeme gelmektedir. Her iki sorunun da tahlili, alkollü içkilerdeki fahiş vergi yükünün hafifletilmesi, ÖTV’nin ise kaldırılmasıdır. Bugün bir hayal üzere gözüken bu temenni, Türkiye’nin turizm potansiyeline elbet artı olarak yazacak birçok gelişmeyi beraberinde getirecektir.”