Borsada süreç gören bankaların pay fiyatlarında 2 aylık müddette görülen süratli yükseliş ve düşüş ile ilgili olarak bir inceleme yapılıp yapılmadığını soran Çanakcı SPK’da yaşanan bu oynaklığı tespit edebilen nezaret sistemlerinin olup olmadığına dair bilgi talebinde bulundu. Manipülasyon savlarına ait de soru soran Çanakcı ” Banka paylarında ‘suni yükseliş’ devam ederken tarafınızdan 11 Eylül 2022’de ‘Sermaye piyasalarımız her geçen gün inanç tazeliyor. Geleceğe itimatla bakıyor’ başlıklı bir açıklama yapılmasının ve bu açıklamada BİST 100 Endeksindeki 2 aylık artışın risklere hiç dikkat çekilmeden tek taraflı biçimde olumlanmasının yapılan ‘manipülasyonu’ desteklediğini düşünüyor musunuz?” tabirlerini kullandı.
Kamu bankalarına dair de sorular soran Çanakcı başta olmak üzere “Bankaların payları ile manipülasyon yapılabilmesinin bankacılık bölümünün ve iktisadın prestijine verdiği ziyandan ötürü sorumluluğunuzu ihmal ettiğinizi düşünüyor musunuz?” dedi.
Ayrıca Takasbank 21.09.2022 tarihinde VİOP’da yalnızca banka pay senetlerinde teminat oranlarını azaltılarak teminat yükümlülükleri düşürülmüş böylelikle bu süreci yapan şahıslar ve bu bireylerin süreçlerini gerçekleştirdikleri aracı kurumlar kurtarıldığı tezinin gerçekliğini soran Çanakcı Takasbank’ın teminat oranlarını Sermaye Piyasası Kurumu’nun 20.09.2022 tarihinde 4 aracı kurumla yaptığı pazarlıklar sonucunda düşürdüğü tezini doğruyu yansıtıp yansıtmadığını bilmek istediklerini söyledi. SPK ile aracı kurumların pazarlık masasına oturup oturmadığını ve doğruysa bu pazarlıkta neler konuşulduğunu kamuoyuyla paylaşmalarını istedi.
ÇANAKCI: ‘YENİ VURGUN TEŞEBBÜSLERİ KONUSUNDA TELAŞLI MİSİNİZ?’
Piyasayı bozan ve küçük yatırımcıyı ziyana uğratarak vurgun planlayan kurum ve müşterilerin kurtarılmasına yönelik müdehalelerin olduğuna dair tezlerin altını çizen Çanakcı “Birkaç kişi bütün piyasayı nasıl manipüle edebiliyor? Şayet doğruysa birkaç kişi nasıl oluyor da tek bir pay değil bütün piyasayı manipüle edebiliyor? Bu bireylerin artlarında kamu tarafında şahısların olduğunu düşünüyor musunuz? Bunu soruşturacak mısınız?” dedi.
NE OLMUŞTU?
Borsa İstanbul Bankacılık Endeksinde 14 Temmuz – 12 Eylül 2022 ortasında yüzde 160’tan daha fazla artış olduktan sonra bir hafta içerisinde endekste yüzde 38’lik bir düşüş yaşanmıştı. Bankacılık bölümündeki bu hareketlilik öbür pay senetlerini de etkilemişti. Pay fiyatlarındaki bu hareketler küçük yatırımcılar bu fiyat hareketliliğinden etkilenmişti.
Bu durumun manipülatif süreçler sonucunda oluştuğu kamuoyuna yansıyan tezler ortasında. Öbür yandan aracı kuruluşların kendi ortalarında toplantı yaptıkları ve taleplerini Hazine ve Maliye Bakan Yardımcısı’na ve SPK’ya ilettikleri basına yansıdı. Bu toplantının akabinde Takasbank, Vadeli Süreç ve Opsiyon Piyasası’nda Bankaların destek varlıkları için süreç teminatı hesaplamalarında kullanılan risk parametrelerinin güncellendiğini duyurmuştu.